Fiskeriminister Jacob Vestergaard er den store helten på Færøyene i dag, etter at han etter fem års kamp kunne underskrive en ny avtale om makrellkvoten med EU og Norge. I Reykjavík skjønner de ikke hva som skjedde. – Målet er å få tilbake normale forhold med våre naboer, sier Vestergaard til iLaks.
I går ettermiddag begynte ryktene å gå i Torshavn. En makrellavtale ville bli underskrevet i løpet av kvelden. Og best som alle hadde forberedt seg på at heller ikke i 2014 ville man få en kyststatsavtale om makrellbestanden, da blir EU, Norge og Færøyene enige om å fordele kvoten. De har selv tatt 84,40 prosent av årets TAC på 1 240 000 tonn, mens 15,60 prosent av denne totalkvoten lar de bli igjen til Island, Russland og Grønland. Avtalen mellom de tre partene skal gjelde i fem år.
Jacob Vestergaard sier til iLaks at det er en fordel for Færøyene at man har fått på plass en avtale som sikrer Færøyene en høyere andel av totalkvoten, og det er også en viktig del av avtalen at den færøyske flåten kan fiske makrell i andre lands soner.
Færøyene har blant annet fått inn i avtalen med Norge at 35 prosent av den færøyske kvoten kan fiskes i norske farvann.
Jacob Vestergaard sier at det neste de nå skal i gang med er å få EU til å ta bort straffetiltakene mot Færøyene, i forbindelse med at Færøyene har fastsatt egne kvoter på makrell og sild.
– Straffetiltakene har ikke vært diskutert i disse forhandlingene, men vi skal i møter med EU snart der dette vil være mulig å diskutere. Vi jobber med en prosess der målet er å få tilbake normale forhold med våre naboer, sier Jacob Vestergaard.
Da iLaks i går ettermiddag tok kontakt med islandske politikere og journalister og lurte på om de var kjent med at en makrellavtale var ved å komme på plass, var svaret at de regnet ikke med noen avtale i 2014. Det kom derfor som er sjokk på dem at EU, Færøyene og Norge var blitt enige om en avtale som ikke nevner Island.
Island og EU sjokkerte ellers alle i høst, da de proklamerte at de var blitt enige om hvor mye Island skulle ha av en makrellkvote. EU forsøkte å inngå en lignende avtale med Færøyene, uten å informere Norge, men Færøyene sa høflig nei takk, og ga beskjed om at andelen var for lav.
Den islandske utenriksministeren Gunnar Bragi Sveinsson, sa i Alltinget i går kveld, at det kom fullstendig uventet på ham at makrellavtalen var underskrevet.
– Vi har vært samarbeidsvillige og mente at vi hadde en avtale med EU om fordelingen. Nå sitter vi plutselig utenfor, og de andre nasjonene har ikke gitt oss beskjed, sa han, og la spesielt etter Færøyene.
– Jeg forstår svært lite av det som skjer i denne saken. Jeg forstår ikke at færøyingene har vært med i dette. Jeg trodde at vi stort sett var enige i disse sakene, sa han. Den islandske regjeringen behandler saken i dag.