– Jeg synes det er overraskende mange som hiver seg på karusellen med å produsere laks på land

Nyheter
3259

SalMar-sjef Gustav Witzøe med ytterligere tanker rundt laks på land.

Mandag rapporterte iLaks at at det per dags dato foreligger planer om to millioner tonn laks på land.

Gründer og konsernsjef i SalMar, Gustav Witzøe, har tidligere innrømmet at selskapets største utfordrer er nettopp landbaserte anlegg. Årsaken til dette, ifølge Witzøe, er at det vil gi utenlandsk lakseindustri en konkurransefordel fordi de ligger mye nærmere de store markedene.

Selv vil SalMar ta opp kampen mot landbaserte lakseoppdrett ved hjelp av oppdrettsanlegg til havs, og i forrige måned søkte selskapet om å plassere sin nye gigantmerd på en lokalitet i Norskehavet.

Nå uttaler Witzøe seg nok en gang om landbasert lakseoppdrett. Avisen Tynsetingen har tatt kontakt med SalMar-sjefen i kjølvannet av at et konsulentfirma hevder det skal investeres 800-900 millioner kroner i landbasert lakseanlegg i Tynset kommune.

Overfor lokalavisen understreker Witzøe at han ikke vil uttale seg om dette spesifikke prosjektet, men sier «potensialet er åpenbart med et så stort marked». På spørsmål om hva han tenker om at flere satser på landbasert produksjon av laks, også ute ved kysten, svarer Witzøe:

– Jeg tror på produksjon ute på havet ut fra den posisjonen vi har her, så får man vurdere om det er riktig eller galt. Jeg skal ikke være negativ til de som vil gjøre noe annet. Det er viktig for Tynset å spørre seg hva de best kan gjøre ut fra de naturgitte forholdene de har. Jeg registrerer at mange hiver seg på karusellen med å produsere laks på land. Jeg synes det er overraskende mange. Årsaken er vel at lakseprisene over tid har ligget høyt og det har ført til at mange prosjekter kan være lønnsomme.

Les også: Drømmen om fem millioner tonn laks, superprofitt og grunnrente har kjørt på land