– Det er faktisk 37 år siden jeg kom til en by, som ikke ligger en million mil unna herfra, som skulle bety mye for meg.
Byen var Oslo.
– Jeg besøkte Bislett fem ganger, og satte verdensrekord fire ganger, sier Coe. – Med bekjent var det satt over 60 verdensrekorder der. Årsakene til at Bislett var så godt egnet til det er flere. Det blir neppe bedre enn en skandinavisk sommerkveld for en mellomdistanseløper, skandinavene er også kunnskapsrike om friidrett – og ved enden av Bislett lå den gang et bryggeri. En ble løftet frem av duften av humle og øl.
OL-general
Coe, kjent for sine klassiske mellomdistansedueller med landsmannen Steve Ovett, ble i 1992 medlem av det britiske parlamentet. Men han fikk en heller kort politisk karriere. Han skulle imidlertid kapre avisenes overskrifter 20 år etter: Som OL-general i sin hjemby London.
– Det er 15 år siden noen av oss satt på en pub og drømte om OL i London. Det blir sagt at intet stort er blitt skapt over en salat, sier han tørt.
Han fisker opp et par svarte lesebriller fra lommen, og plasserer dem på nesen. Coe er blitt både voksen og distingvert, enda mer distingvert enn da han herjet på friidrettsarenaene på 80-tallet. Det er særlig det organisatoriske arbeidet under London-OL som gjør at han er valgt til å være Aquavisions hovedtaler i år.
Omfattende
– Vår visjon var ikke bare å levere politiske leker, eller å fordele gull, sølv og bronse. Dette hadde et mye større og modigere sett av objektiver.
– Dette var en omfattende prosjektstyring. Det er det mest kompliserte prosjektstyring noen by kan ha, i et politisk, kommersielt og sosialt landskap. Du starter med 60 personer, og ender opp med 8.500 personer. Og ved avslutningen av lekene har disse menneskene ikke jobb.
– Hele verden følger deg og kommenterer det. Du begynner med et underskudd på to milliarder pund, og går tilbake inntil du når balanse gjennom salg, franchising og kommersielle aktiviteter. Og så leverer en det videre til neste by.
– Jeg sto ikke der som en med erfaring med prosjektledelse, jeg sto der fordi jeg hadde vært en utøver, innrømmer Coe.
Motivere
Arrangementet varte i to og en halv uke, med aktiviteter tilsvarende 50 til 60 verdensmesterskap. I dette arbeidet sto utfordringene i kø, ikke minst med å motivere og styre alle dem som sammen gjorde London-OL mulig.
– For å lykkes var det særlig viktig å kommunisere hvordan og hvorfor, sier han til de 400 delegatene, i stor grad næringslivsledere, som lytter med stor interesse i Stavanger Forum.
– Vi møtte de vanlige utfordringene dere får i deres virksomheter – balansen mellom kreativitet og budsjett: En ny åpningssermoni vil kun koste nye 40 millioner pund.
– Hvem er vi? Det måtte forankres i alle fra en frivillig i Skottland og opp til statsministeren. Å ha den visjonen var viktig. Visjonen skapte en sementering og en ledestjerne. Den ga også trygghet for å levere et verdensledende sportsarrangement.
Revolusjon
Noe som løftet kravene og presset enda noen knepp var revolusjonen i media.
– I London hadde vi mer aktivitet i sosiale media de første to timer av lekene enn Beijing hadde i hele sitt mesterskap.
– Når jeg ser tilbake på lekene, visjonen, ikke bare i budkonkurransen (mot andre byer), det som var viktig var å fortsette å kommunisere hvordan din organisasjon gjør noe og hvorfor. Jeg tror det var det viktigste vi lærte av London-lekene.
Om to måneder gis OL-pinnen videre til Rio de Janeiro.
– Jeg tror det er godt at en får leker i en multikulturell by. Vi er blitt så blaserte, vi har godt av å se det.
Ekko
Coe er for lengst adlet. Han har lyktes på flere arenaer: Idrett, organisasjonsliv og næringsliv.
– Jeg var ikke en MBA-student, økonomi og finans er mitt fag, mine erfaringer er hentet tungt fra min idrettskarriere, medgir han. – Min far har gitt meg et råd som jeg har fulgt: Det vil ikke gå deg galt i livet om du allierer deg med folk som er mye smartere enn deg selv.
Det viktigste rådet Coe kan gi til de som ønsker å lykkes er som å høre et ekko fra Steve Jobs eller Richard Branson: – Jeg har gjort det jeg virkelig ville. Do what you are passionate about doing.
– Hvis du vil bli verdens beste pianist, hvem i all verden skal bestemme at du ikke kan bli det? Driv det så langt du makter, inntil du selv ser at du ikke kan bli det.