Landets største avis publiserer idag en spørreundersøkelse som sier at nær to av tre nordmenn tror det er tryggere å spise villaks enn oppdrettslaks. Synd at forbrukerne ikke har et reelt valg.
Undersøkelsen er utført av InFact, som har ringt et utvalg av 1.000 personer. I undersøkelsen, publisert idagens VG pluss, fremgår det at 65,2 prosent av de spurte tror det er tryggest å spise villaks.
Ikke rart. Villaks er jo en fantastisk fisk og et utsøkt gourmetprodukt. En fisk foretrukket av konger og keisere i hundrevis av år. En luksusfisk.
Problemstillingen VG reiser er ganske hypotetisk, all den tid det ikke er i nærheten av nok villaks langs norskekysten til å dekke en brøkdel av etterspørselen. Norges fem millioner mennesker spiser årlig åtte kilo laks i året. Det er 40.000 tonn. Til sammenligning ble det fisket 755 tonn villaks, sjøørret og sjørøye i Norge i fjor, ifølge Statistisk Sentralbyrå.
Norges oppdrettsnæring har ingen problemer med å dekke innenlandsk etterspørsel; over 95 prosent av oppdrettslaksen selges til utlandet. Laksens egenskaper har alltid vært høyt etterspurt – verden over. Tilbudet har imidlertid vært begrenset, noe som har gitt svært høye kilopriser. På noen og 40 år er tilbudet økt kraftig via oppdrett. Det er altså oppdrettsnæringen som har sørget for at den jevne forbruker, ikke bare i Norge, nå kan velge å nyte laks til hverdagsmiddag.