Innsideinformasjon om lakseskatten på avveie – igjen

Kommentarer
0

Begrenset læringskurve for regjeringen.

Det er nesten så en må klype seg i armen. For han er ingen hvem som helst. Jærbuen Geir Pollestad er parlamentarisk nestleder i Senterpartiet – og fungerende leder av Finanskomiteen på Stortinget. Like etter lunsj mandag publiserte Dagbladet et intervju der Pollestad tar til orde for en radikal reduksjon i skatteprovenyet fra den nyinnførte grunnrenteskatten for havbruk.

Les også: Pollestad varsler store endringer i lakseskatten: – Klinkende klart at det er den rette prisen som skal gjelde

Halvannet døgn etter at saken ble publisert er det klart at den har fått stå uimotsagt, noe som taler for at utspillet er klarert med finansminister og partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Aslak Berge

Noe annet ville da også vært oppsiktsvekkende.

Entydig budskap
Sagt på en annen måte; dette er ikke et løst sitat fra en uformell samtale eller et seminar om skatt. Det er en ytring rett fra regjeringens indre gemakker.

Budskapet er entydig: Den foreslåtte grunnrenteskatten for havbruk vil bli endret. Skattesatsen blir vesentlig lavere enn de forespeilede 40 prosent. Normprisen blir skrotet.

I ukene før den famøse pressekonferansen på Blaafarveværket, hvor grunnrenteskatten ble foreslått, hadde regjeringen lekket børssensitiv informasjon til VG og DN. Nå tar de seg ikke bryet med det, men lar heller Senterpartiet lufte sine tanker åpent om til dels radikale endringer i grunnrenteskatten – i Dagbladet.

Lemfeldig
At tabloiden Dagbladet er en skygge av det avisen en gang var, og slett ikke er utbredt lesning over hele landet, er ikke så nøye. Her fordeles verdifull informasjon ut til et begrenset antall mennesker, som kan handle på den.

Og aksjekursene skyter i været. Selvsagt gjør de det. Informasjonen er vesentlig, kursdrivende og verdifull.

La det være sagt med en gang: Dette er lemfeldig omgang med innsideinformasjon.  Dette skader tilliten til regjeringen – og Oslo Børs – som snart ender opp med et «Mikke Mus-stempel».

Respekt
Det vitner også om en vilkårlig håndtering av rammebetingelsene for landets kanskje viktigste fremtidsnæring, etter at olje- og gassvirksomheten med tiden gradvis vil fases ut.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har den siste tiden tatt til orde for at regjeringens medlemmer skal vise respekt og ikke snakke nedlatende om næringslivet og dets eiere, etter at en rekke sentrale personer har vært vel bråkjekke i sin kommunikasjon.

Nå skal ikke Geir Pollestad og Senterpartiet beskyldes her for å snakke ned oppdrettsnæringen, men han kan i hvertfall ta seg bryet med å behandle børssensitiv informasjon på en ryddig og korrekt måte. Det ville kunne bidra til å gjenopprette noe av tilliten til regjeringen. For den tilliten er ganske så tynnslitt nå.