Pollestad varsler store endringer i lakseskatten: – Klinkende klart at det er den rette prisen som skal gjelde

Nyheter
0

Nestleder i Senterpartiet og fungerende leder av finanskomiteen, Geir Pollestad, bekrefter at det «helt sikkert» blir endringer i den foreslåtte grunnrenteskatten.

Et sentralt punkt er hvordan en skal beregne lakseprisen, som danner grunnlaget for oppdretternes resultat og skattlegging. I det opprinnelige skatteforslaget ville finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bruke en såkalt normpris, basert på Nasdaq-rapportering.

Geir Pollestad går i et intervju i Dagbladet mandag langt i å bekrefte at normprisen er lagt bort. Han sier at forslaget om å følge Nasdaq-prisen «ikke var et fullgodt system».

– Det som må være klinkende klart er at det er den rette prisen som skal gjelde, sier Pollestad skråsikkert.

– Vi ønsker å ha en verdifastsettelse som fanger opp den rette prisen på laksen. Ikke noe som gjør at folk må skatte for inntekter de ikke har. Vi ønsker rett verdifastsetting, som ikke er for byråkratisk.

Kilder i Senterpartiet forteller til Dagbladet at det de siste ukene og månedene har vært en «intern prosess» i partiet for å få endret skatten, anført av en rekke lokalpolitikere.

Totalprovenyet til staten er et av punktene som har vært drøftet. Mens regjeringen anslo en inntekt på 3,65-3,8 milliarder kroner, har næringen beregnet det til 11 milliarder kroner – basert på 2022-resultater. I samtaler har Vedum, ifølge Dagbladet, gjort det klart at det er den annonserte summen som skal gjelde.

Pareto Securities flagger saken som en god nyhet, og egnet til å drive opp aksjekursene – hvis forslagene faktisk viser seg å stemme.

«Derfor, hvis dette er sant, ser vi betydelig oppside til våre 23-24e EPS-estimater (nettoresultat per aksje – red. anm.). Våre EPS-estimater vil øke med minst 25-35 prosent for SALM, 15–25 prosent for GSF, 17–18 prosent for LSG og 13–16 prosent for MOWI,» skriver meglerhuset i et notat mandag kveld.