Lakseaksjene til værs på skattelekkasje

Nyheter
0

Berg- og dalbane for lakseinvestorene.

Han er ingen hvem som helst. Geir Pollestad er parlamentarisk nestleder i Senterpartiet. Like etter lunsj mandag publiserte Dagbladet et intervju der Pollestad tar til orde for en radikal reduksjon i skatteprovenyet fra den nyinnførte grunnrenteskatten for havbruk.

Les også: Pollestad varsler store endringer i lakseskatten: – Klinkende klart at det er den rette prisen som skal gjelde

Dagbladet er ikke utbredt lesning blant lakseinvestorene, men i timene som fulgte plukket TDN Direkt, NTB, E24 og iLaks opp saken. Noen før og noen etter børsslutt.

Hopper
Tirsdag morgen synes ubalansen i informasjon å være utlignet ved Oslo Børs, og lakseaksjene legger kraftig på seg:

Mowi: 4 prosent

SalMar: 8,5 prosent

Lerøy: 5,5 prosent

Grieg Seafood: 6,6 prosent

Måsøval: 5,7 prosent

Sparebank 1 Markets poengterer at intervjuet refererer til kilder i Senterpartiet som sier at finansminister Trygve Slagsvold Vedum i interne diskusjoner har sagt at målsatt skattebyrde er 3,6-3,8 milliarder kroner. Samtidig har oppdrettsaktører og analytikere estimert at en grunnrenteskatt på 40 prosent vil gi skatteinntekter på 8-11 milliarder kroner.

Løsning
«Den største usikkerheten i prosessen har vært om skatteraten eller provenyet er det viktigste for politikerne. (..) Det er vanskelig for oss å konkludere på politiske kommentarer lekket til media, men vi mener intervjuet med Pollestad i det minste øker sannsynligheten for en bedre løsning for oppdretterne», skriver analytiker Knut-Ivar Bakken i Sparebank 1 Markets i et notat.

I en sensitivitetsmodell fremgår det at Sparebank 1 Markets venter at en ti prosentpoeng reduksjon i den foreslåtte skatten vil, alt annet likt, vil løfte estimatet for resultat per aksje i 2023 med åtte prosent for Mowi, 11 prosent for Lerøy Seafood, 12 prosent for Grieg Seafood, 14 prosent for Måsøval og 15 prosent for SalMar.

Også Carnegie har tatt til orde for at skatteendringene vil kunne gi betydelige lettelser for lakseoppdretterne.

Utrolig
– Uttalelsen fra den «anonyme kilden i Senterpartiet» om skatteinntektene på 3,8 milliarder kroner er ennå ikke bestridt, selv etter at artikkelen har vært på nett i over seks timer. Hvis det ikke var substans i denne uttalelsen, argumenterer vi for at ledere i Senterpartiet, eller nestlederen selv, ville ha benektet opplysningene i artikkelen – spesielt på grunn av at nestlederen er grunnleggende for artikkelen, kommenterer Carnegie-analytiker Philip Scrase.

«Det er nesten helt utrolig hvordan denne regjeringen fortsetter å kommunisere rundt dypt sensitive forhold,» skriver tidligere Mowi-sjef Atle Eide i et innlegg på Linkedin.

«Nå er det Pollestad (igjen) som er ute med ytringer, som igjen fører til ville spekulasjoner om enkeltelementer. Antar igjen at vi ser milliardutslag på børsen. Det er mest av alt trist at de fortsetter å håndtere denne saken så useriøst; en tynnslitt tillit forsetter å forvitre. Forstår de ikke alvoret i hva de holder på med? Jeg bare spør.»