Hvor er egentlig Repparfjorden?

410

Kronikk: NSLs fagsjef Jurgen Meinert presenterer et skråblikk på det som Venstre kaller den største miljøsaken i Norge.

Da er våren kommet, eller i det minste har man sett en tjeld på Helgeland og snøen som aldri falt, er ihvertfall borte.  Fritidsbåter frigjøres av presenningen og den ansvarsfulle båteier tenker vårpuss over og under vannlinja. Før i tida, altså i gamle dager uten føre-var prinsipper og statens miljøbeskyttere, da var det faktisk giftig kobber i bunnstoffet til småbåter. Resultatet var grusomt: Båtene etterlot striper av ødelagt bunnfauna, fisken døde i tilfelle den befant seg i samme laksefjord og korallrevene ble til stein bare man seilte over dem.  Stakkars selunger fikk tårer i øyene bare dem så et slikt miljøsvin på sjøen. Det  aller verste var selvsagt vannkvaliteten ved Huk eller andre badeplasser i Indre Oslofjorden som viste alarmerende høye kobber og tungmetallverdier. Slik fikk det heldigvis ikke fortsette…

I moderne dager har vi bunnstoff som kan drikkes hvis nøden blir stor. Bra for fisk og fugl, for sel og for oss, representert av badende unger på Huk. Muligens ikke så bra for de stakkars båteierne som må skrape og male båten hvert år. Men å ta vare på miljøet koster. Unntaket må da være de heldige båteierne i Repparfjorden. Et sted oppe i Finnmark trenger man ikke bunnsmøring hvis Nærings- og fiskeridepartementet får det som de ønsker. Der oppe finnes det åpenbart et fristed for fri flyt av oppmalt stein med  rester av kobber og tungmetaller.
En investorgruppe ønsker å starte opp kobberutvinningen igjen.  Og verden trenger kobber. Dessverre ikke til hvilken som helst pris. Derfor må avfallet, ca. 1.500.000 tonn bestående av oppmalt miljøfarlig gruveslam, pumpes over til allmenheten og inn i en fjord. For syns skyld tilsettes det store mengder av et kjemisk fortykningsmiddel slik at det ikke vises fra verdensrommet eller for en forbipasserende bobil. Hele fjordbunnen fylles, enkelt, billig og ikke helt ulik den gode gamle tradisjonen med å kaste hva som helst i havet, bare det synker…

Og hvor ligger nå egentlig Repparfjorden?

Stedet der man smører fjorden istedenfor båter.

Definitivt ikke på samme planet!