Hummer, sea bream og laks

Nyheter
1908

Den gang het selskapet TiMar, og var en del av Tiedemann-konsernet. Trondheimsfirmaet var tobakkfabrikantens spydspiss inn mot sjømat.

Det var en mangslungen satsing.

Under TiMar-paraplyen lå hummeroppdrett på Kyrksæterøra, lakseoppdrett i Norge og Irland, samt oppdrett av sea bream i Portugal. I tillegg kom eksportvirksomhet gjennom TiMar Seafood.

Rimelig mye hummer
Hummersatsingen ble påbegynt på begynnelsen av 1980-tallet. Lakseoppdrett ble startet opp fem år seinere, fremgår det av Knut Sogners autoriserte biografi «Andresens».

For hummer var satsingen på klekking, oppfôring og havbeite. Men noen suksess ble det ikke.

– Da de ga det opp, var det rimelig mye hummer å få i området, humrer frøyværingen Svein Reppe.

Den nåværende NSL-sjefen spilte en sentral rolle i TiMar-systemet. Reppe drev i slutten av 1980-årene eksportfirmaet Piscimar, som han eide sammen med Nova Sea og noen privatpersoner, deriblant den kommende Fjord Seafood-topp Paul Birger Torgnes. I 1990 kjøpte Tiedemann-konsernet selskapet, og ga det navnet TiMar Seafood.

Direkte
TiMar og TiMar Seafood var eid av Tiedemann, og rapporterte direkte til Johan H. Andresen senior i tobakkonsernets hovedkvarter på Hovin utenfor Oslo.

– Det var korte beslutningsveier, forteller Reppe.

TiMar Seafood ble utviklet til en betydelig eksportvirksomhet, med en årsomsetning på 300-400 millioner kroner på midten av 90-tallet. Det var den gang en mellomstor norsk sjømataktør.

– Husk vi gjorde det med tre mann, det var rimelig effektivt. Det ble etterhvert et reint tradingselskap, sier Reppe, og legger til: – Det var en jævla artig tid.

Matfiskproduksjonen lå i et annet selskap, TiMar. Her lå det flere farmer i Irland, et nybygget settefiskanlegg i Slørdalen, et par konsesjoner i Nord-Norge, samt breamproduksjon i Portugal.

Konsolidering
Nå startet en bølge av fusjoner og oppkjøp i laksebransjen. Oppdrettsvirksomheten i TiMar (ekskludert virksomheten i Portugal) ble solgt ut.

– Det ble solgt til Frøya Fiskeindustri og ble etterhvert Hydro Seafood. Alt dette, inkludert settefisk, er i drift av Marine Harvest idag, fortsetter Reppe.

Han sluttet i direktørjobben i 1998. Innen ett år hadde Tiedemanns solgt TiMar Seafood til Lerøy. Lerøy var en naturlig kjøper, ettersom bergenseksportøren omsatte Tiedemanns fisk før sistnevnte kjøpte Piscimar.

Også Tiedemanns Tobakksfabrik gikk under hammeren. Prince filtersigaretter og Petterøes rulletobakk ble solgt ut av landet. Andresen cashet inn.

Les også: På jakt etter teknologleverandører

Andresens milliarder er nå samlet i pengebingen Ferd. Og det er Ferd som er eier når nye Broodstock Capital skal få pengene til å yngle, idet Andresen-familien går tilbake til der de slapp på 90-tallet.

– Kanskje Johan ringer meg igjen, sier Reppe med et glimt i øyet.