Et nytt emballasjekonsept med bakepulver og sitronsyre skal kunne holde fisk fersk i opptil 20 dager, melder Teknisk Ukeblad.
Løsningen fra Vartdal Plast på Sunnmøre åpner flere nye muligheter for eksport av matvarer fra Norge, gir lenger holdbarhet og bedre kontroll med bakteriologi på ferske produkter, mener direktør Jan Endre Vartdal.
Konseptet består av kasser i styropor, som bedriften lenge har produsert i forskjellige varianter, og en nyutviklet emitterpute som avgir konserverende gass. Denne legges i styroporkassene med matvaren oppå.
– I første omgang satser vi på fersk fisk i forbrukerpakninger. På litt sikt får alle typer ferske matvarer og markeder nye muligheter. Selv før skikkelig markedsføring av konseptet er kommet i gang har for eksempel aspargesprodusenter helt fra Australia vist interesse, sier Vartdal.
Dette gjør at laksen kan ha god kvalitet og holdbarhet i opptil 20 dager ved konstant lav temperatur på én plussgrad, eventuelt 10–12 dager ved fire plussgrader.
Seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved matforskningsinstituttet Nofima forteller at dagligdagse ingredienser som vanlig bakepulver og sitronsyre er forseglet i emitterputen. Stoffene danner CO2 gass i forpakningen som følge av den naturlige fukten i matvarene etter hvert som den frigjøres.
Den nyutviklede løsningen legger til rette for behovs- og markedstilpassede forpakninger eller kasser. De kan tilpasses ulike produkttyper, og dessuten ulike forpakningsstørrelser og pakkemetoder. Ingrediensene i emitterputen kan tilføres i mengder som er tilpasset alle disse parameterne.
Vartdal Plast tilbyr for øvrig en spesiell kjølegele som eventuelt kan legges i kassene, med eller uten denne typen emitter.
Bedriften har inngått samarbeid med den svenske bedriften Cellcomb Foodpads AB som har fått ansvar for produksjonen av emitteren. Vartdal Plast beholder alle markedsrettigheter og produserer kasser og andre typer beholdere, som emitterputen skal legges i.
Seniorforsker Kvalvåg Pettersen har hatt ansvaret for forskningen som har ført frem til emitteren.