Havbruksnæringen er blant de bransjene som i minst grad bruker kunstig intelligens (KI), ifølge en ny rapport.
Kun 24 prosent av norske virksomheter bruker KI, viser en ny undersøkelse gjort av Samfunnsøkonomisk Analyse, på oppdrag for blant andre NHO. Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, mener utviklingen går for treigt:
– Digitalisering og kunstig intelligens gir virksomhetene store muligheter. Vi må få opp tempoet. Alle norske virksomheter bør tenke strategisk om KI, sier hun i en sak på NHO sine nettsider.
Få er i gang
Havbruksnæringen er kategorisert i samme bransjegruppe som fiskeri, jord- og skogbruk, samt tilhørende industri. Dette er blant næringene som i minst grad benytter KI.
Kun 11 prosent av virksomhetene i disse bransjene er i gang, ifølge rapporten.
Kun en tredjedel av de virksomhetene som har tatt i bruk KI, bruker verktøy som trenes eller utnyttes på data som bedriften eier selv, skriver NHO. De fleste bruker «allmenne» verktøy som ChatGPT, Bing og DALL-E. Mangel på kompetanse er et av de største hindrene for å bruke KI.
43 prosent av virksomhetene innenfor havbruk (og de andre næringene i samme gruppe) har imidlertid oppgitt at de tenker strategisk rundt implementeringen av KI.
KI for bedre fiskehelse og fôring
Selv om havbruksnæringen kommer ut med labre KI-tall i rapporten, er flere aktører godt i gang med å utnytte potensialet i KI.
iLaks har hatt flere saker som viser at det også skjer ting i havbruket: For eksempel bruker Cermaq KI som kan kjenne igjen hver enkelte fisk i en merd, og gi fisken en egen helsejournal – mens Norwegian Royal Salmon, ABB og Microsoft har gått sammen om et KI-prosjekt for en mer bærekraftig og tryggere produksjon.
AKVA Group engasjerer seg også i KI, og har blant annet lansert en fôringsløsning som skal hjelpe lakseoppdrettere med å redusere svinn og kostnader knyttet til fôr. I høst var iLaks på besøk hos gruppen på Jæren. CDO Asle Bratteli hadde da følgende å si om KIs inntog i havbruksnæringen:
– Det er en modningsprosess som ved et hvilket som helst annet teknologisk fremskritt.
Les også: – Kunstig intelligens tar oss ett steg videre
For øvrig har Statsforvalteren i Troms og Finnmark fått ti millioner kroner fra Forskningsrådet, og ytterligere fire millioner kroner fra Miljødirektoratet, til å utvikle fiskefeller med KI for å bekjempe pukkellaks.
Rapporten fra Samfunnsøkonomisk Analyse er basert på en spørreundersøkelse gjort høsten 2023, som 5.300 virksomheter fra ulike næringer deltok i.