NRS på lag med Microsoft og ABB for fiskeoppdrett med kunstig intelligens

Nyheter
1293

I de røffe og til tider krevende omgivelsene for opprett i Nord-Norge, ønsket Norway Royal Salmon (NRS) å øke sikkerheten til de ansatte, redusere driftskostnadene og prioritere bærekraften i havbruk.

Gjennom et pilotprosjekt med kunstig intelligens (AI) har ABB og Microsoft samarbeidet om en løsning med NRS for å produsere bærekraftig sjømat på en tryggere måte. Pilotprosjektet viste at NRS kan øke effektiviteten og sikkerheten til sine arbeidere . Den nye teknologien vil føre til reduserte utslipp i form av redusert båttransport, økt effektivitet og forbedret fiskevelferd på grunn av mindre håndtering av fisken.

– Norway Royal Salmon har alltid fokusert på forskning, utvikling, samarbeid og innovasjon, sier Arve Olav Lervåg, konserndirektør for havbruk hos NRS, i en pressemelding.

Kunstig intelligens
– For kontinuerlig forbedring av bærekraft og økt sikkerhet jobber vi med ABB og Microsoft for nyskapende måter å oppnå mer på alle områder.

Teknologien utviklet av ABB og Microsoft kombinerer bruk av undervannskameraer og kunstig intelligens for å beregne biomasse og å telle fisk. Denne teknologien vil gi oppdrettsnæringen bedre kontroll på hva som er i hver enkelt merde. Dette ved hjelp av kontinuerlig overvåking av hva som er i merdene.

– ABB har fullt ut forpliktet seg til å bidra til en mer bærekraftig fremtid, og dette er et eksempel hvor ABB bruker AI for å revolusjonere havbruk og levere i henhold til vårt løfte, sier ABBs leder for digitalisering, Guido Jouret.

Minimere miljøpåvirkningen
– Ved å overvåke fiskehelse og -ytelse for å minimere miljøpåvirkningen og redusere driftskostnadene, gjør ABB Ability NRS i stand til å øke konkurransekraften.

– Samarbeidet mellom ABB, Microsoft og NRS har vært svært nyskapende i dette prosjektet, sier Christian Bucher, global AI-spesialist hos Microsoft.

– Alle parter tok fatt på en reise med et sterkt engasjement for en bærekraftig næringsmiddelfremtid. Bare gjennom slik felles innovasjon og samskaping mellom ingeniørteam og kunde, kunne vi oppnå maksimale fordeler. Vi gikk fra idé til installasjon på anlegget på bare noen få måneder.

Foto: Norway Royal Salmon