Havari i foredling

517

Taste of North har akkurat permittert åtte av sine 20 ansatte og stoppet all filetering og røyking av laks. Det brenner et blått lys for norsk foredlingsindustri. – Jeg tror det er en reell fare for at alle de uavhengige foredlerne etter hvert vil forsvinne helt, sier Svein Reppe, administrerende direktør i Norske sjømatbedrifters landsforening.

- Jeg har ingen sympati for han Fredriksen. Jeg skjønner ikke hvorfor vi selger ut arvesølvet til en kypriot, sier Sigurd Rydland, daglig leder i fiskeforedlingsbedriften Taste of North på Korsnes i Nordland.

- Regnskapene for 2013 gir røde tall for oss og røde tall for store deler av videreforedlingsbransjen. Hvis ikke politikerne gjør noe, tror jeg ikke vi finnes om tre år, sier Rydland til Aftenposten.

Selskapenes problem er at prisen på laksen de kjøper inn, har skutt i været i løpet av kort tid. Samtidig tar det tid å heve prisen på lakseprodukter i butikkene. Både ute i Europa og hjemme i Norge har flere av selskapene som videreforedler laks, allerede gått konkurs eller blitt kjøpt opp.

I fjor ble 17,9 prosent av den norskproduserte laksen videreforedlet i Norge, viser tall fra selskapet Kontali Analyse. Denne andelen har vært stabil gjennom 2000-tallet. Samtidig har nesten halvparten av selskapene som driver med lakseforedling i Norge, forsvunnet på ti år, ifølge statistikk fra forskningsinstituttet Nofima.

SINTEF regner at rundt 3400 årsverk er sysselsatt med foredling av oppdrettsfisk i Norge. Majoriteten av disse årsverkene er tilknyttet de store sjømatkonsernene, som har en mer robust forretningsmodell fordi de både driver oppdrett av laks og foredling samtidig.

- De uavhengige foredlerne som ikke har egne konsesjoner til å drive lakseoppdrett, forsvinner, mens mer og mer av foredlingen gjøres av de store oppdretterne. Jeg tror det er en reell fare for at alle de uavhengige foredlerne etter hvert vil forsvinne helt, sier Svein Reppe, administrerende direktør i Norske sjømatbedrifters landsforening, til Aftenposten.

Rydland i Taste of North ber politikerne foreta seg noe for at videreforedlere langs kysten skal overleve. Han mener at nye oppdrettskonsesjoner må fordeles til selskaper som garanterer at de vil drive foredling i Norge.

- Dersom man ikke gjør det, bør kvoten inndras av myndighetene, sier han.

Rydland får støtte av Per Magne Grøndahl, adm.dir. i fiskeforedleren Norsk Sjømat. Selskapet har én oppdrettskonsesjon. Resten av laksen må kjøpes i det åpne markedet.

- Hvis ikke politikerne gjør noe snart, må vi vurdere å flytte ut av landet. Det er vanskelig å drive foredling i Norge når vi i liten grad får produsere vår egen fisk, men må kjøpe dyrt av de andre.

Selskapet holder til på Stranda på Sunnmøre og har 200 ansatte. Ifølge Grøndahl kommer de til å gå med overskudd i 2013, men resultatet «blir ikke bra».

- Alle blør, og det kommer trolig et ras med konkurser utover våren, særlig ute i Europa. Det er de som har mest penger på bok, som vil klare seg, sier Grøndahl.

I sommer besluttet oppdrettskjjempen Marine Harvest å legge ned totalt fem foredlingsanlegg i Nord-Europa for å bedre lønnsomheten i denne delen av selskapet.

Hos Taste of North på Korsnes står Sigurd Rydland foran den tomme lakselinjen og forklarer hvordan fileteringen av fisken ville foregått, dersom de ansatte hadde vært på jobb. Det har vært tungt å måtte permittere en stor del av staben.

- Det er lett å sette seg inn i de ansattes situasjon. De har hus, unger og andre ting som må følges opp, og plutselig må de gå på Nav, sier han.

Medeier i Taste of North, Øyvind Johansen, som også driver butikk, begravelsesbyrå og maskinentreprenørfirma, sier hele bygda preges av svingningene i lakseprisen. - Når den er høy og ansatte må permitteres, blir aktiviteten lavere på butikken. Lakseprisen slår direkte ut i lokalsamfunnet, for Taste of North er hjørnesteinsbedriften her, sier Johansen.

- Dersom vi forsvinner, vil bygda dø, sier Rydland.