Hauge Aqua vil bryte samarbeidet med Mowi: – Mer enn to års stillstand

Nyheter
959

Uenighet om veien videre for det store «Egget».

Hauge Aqua samarbeider med Mowi om det store «Egget». Oppdretteren har fått seks utviklingstillatelser for konseptet, men har tidligere uttalt at de vurderer å skrinlegge prosjektet grunnet for høye produksjonskostnader

Nå vil altså Hauge Aqua gå videre med prosjektet, uten storoppdretteren. Tidligere har Hauge Aqua-gründer Cato Lyngøy uttalt til Bygdebladet, at selskapet vil søke om forsknings- og utviklingstillatelser, som en alternativ måte å realisere prosjektet. Han bekrefter det samme overfor E24, og hevder det er flere interessenter.

Ifølge Lyngøy har ikke prosjektet med Mowi hatt fremdrift siden 31. desember 2018.

– Vi har jobbet hardt for å få ned kostnadene på Egget, men har likevel ikke kommet til en løsning. Mowi har full rett til å gjøre sine egne risikovurderinger. Men etter mer enn to års stillstand i prosjektet, har vi kommet til et punkt der vi må gå videre og finne andre samarbeidspartnere, sier Lyngøy til E24.

Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Mowi sier til E24, at selskapet fremdeles mener det ikke er økonomisk forsvarlig å starte opp med prosjektet. Ifølge Hjetland har kostnadene for å gjennomføre prosjektet økt betraktelig siden utviklingstillatelsene var på plass.

– Hauge har så langt ikke vært i stand til å levere et budsjett som gir Mowi en akseptabel risiko ved å igangsette dette prosjektet, skriver Hjetland i en e-post.

Jobben med postsmoltegget går imidlertid sin gang. Her skal fisken produseres fram til den er ett kilo, før den blir satt ut i tradisjonelle åpne merder med luseskjørt. Lyngøy uttalte i oktober til iLaks, at han tror denne versjonen av Egget vil være på plass i sjøen i løpet av 2021. Dette egget skal etter planen ligge på lokalitet Korsvika i Vestnes kommune.

Les også: – Det er en stor oppmuntring at Egget får tilliten til å etablere seg på en lokalitet der tradisjonell åpen merddrift er utelukket