Ecotone, et teknologiselskap med utspring fra NTNU-miljøet i Trondheim, har utviklet den automatiske lusetelleren SpectraLice. Målet er å dekke flest mulig av merdene i Norge.
SpectraLice fungerer slik at det tas et hyperspektralt bilde av laksen. Deretter analyseres fargesignaturen til hver enkelt piksel i bildet, før SpectraLice identifiserer lakselusen basert på dens unike fargesignaturer.
iLaks omtalte den automatiske lusetelleren i mai i fjor. Da sa tidligere daglig leder Ivar Erdal, som i dag er ansvarlig for forretningsutvikling og salg, at blant andre Lerøy og Måsøval skulle teste ut ut konseptet. SalMar har også testet ut den automatiske lusetelleren.
– Vi nærmer oss en kommersiell lansering av lusetelleren SpectraLice. Det viktigste som har skjedd i Ecotone det siste halvannet året er at vi har fått verifisert teknologien, sier Oddbjørn Rødsten (42), daglig leder i Ecotone i tirsdagens papirutgave av Finansavisen
Så langt har Ecotone har brukt mellom 40 og 50 millioner kroner på produktutvikling.
– Vi vil ha behov for finansiering til skaleringen ute i markedet. Vi snakker med mange, fra både industriaktører til mer ventureorienterte kapitalmiljøer. Hvilken retning vi tar selskapet i, er ikke avgjort nå, sier Rødsten.
Men Ecotone er ikke de eneste som jobber med å utvikle en automatisk luseteller. Det samme gjør Aquabyte, Sealab og Stingray.