«Har tapt 1,8 milliarder på videreforedling»

802

Det hevder bladet Norsk Fiskerinæring i sin siste utgave.

Tidsskriftet har laget en modell som tar utgangspunkt i ferskprisen på laks mot filetprisen på fersk og fryst laks. Deretter er det beregnet en produksjonskostnad og et filetutbytte på 56 prosent. Tidsskriftet medgir at alle forutsetninger kan diskuteres.

I fjor ble det eksportert drøyt 69.000 tonn fersk laksefilet og 35.000 tonn fryst laksefilet. I Norge ble det omsatt 13.000 tonn filet. 168.000 tonn «rund» laks måtte brukes for å få produsert dette kvantumet med filet.

Bladet har regnet ut at dersom produsentene i stedet hadde solgt laksen ubearbeidet til en «alternativpris» på 38 kroner kiloet, oppstår det en «merinntekt» på 583 millioner kroner for fersk laksefilet og 507 millioner kroner for fryst laksefilet.

-Ved å videreforedle fisken gikk altså filetindustrien glipp av en ekstrafortjeneste på nesten 1,1 milliard kroner, skriver bladet.Det utgjør nesten 350.000 kroner per arbeidsplass, mener bladet.

Ved å bruke denne metoden for perioden 2004-2003, mener bladet at «tapet» utgjør 1,8 milliarder kroner.