Har ikke tid til å fryse

441

Lakseoppdretter Inge Kristoffersen er oppgitt over det voldsomme slaktepresset på høsten. Ved en innføring av rullerende gjennomsnittlig MTB hadde Bøbedriften sluppet permitteringer etter jul.

– Slik det foregår nå mener jeg det er en vannvittig dårlig måte å behandle markedet på. Vi produserer per i dag rundt en tredel i første halvår, og to tredeler andre halvår. Vi slakter for livet om høsten på grunn av MTB-bestemmelsene, forklarer Inge Kristoffersen ved Egil Kristoffersen & Sønner til Vol.no.

Oppdrettselskapet har sin base i Bø i Vesterålen.

Tvinges til å permittere

– Selv om vi har eget fryseri her, så er produksjonspresset om høsten så stort at vi ikke har tid til å bruke det. Paradoksalt nok opplever vi på grunn av de samme MTB-bestemmelsene at vi blir fri for fisk om vinteren. Dermed kan det gå åtte til tolv uker om vinteren hvor vi må permittere folk, påpeker Kristoffersen.

– Dette må ha innvirkning på prisene?
– Ja, selvsagt. Vi er en lang rekke oppdrettere, både små og store, som har det slik. Markedet oversvømmes av fisk om høsten, og da blir prisene for lave. Om vinteren har vi for lite fisk til markedet, og da blir prisene kunstig høye.

Får tid til å fryse

– Dersom vi vi nå får gjennomsnittlig MTB, så kan vi eksempelvis bruke et par dager i uka på å fryse fisk, og dermed også få mye mer fisk å slakte på vinteren. Det ville være svært mye bedre for oss, sier Kristoffersen.

– Hva kunne det ha å si for bedriften og for kommunen du driver i om reglene ble endret?

– Skal man ha gode vilkår for de ansatte, så sier det seg vel selv at man bør kunne tilby arbeid hele året. Det får vi til dersom vi får til en regelendring, mener Kristoffersen.

I bøbedriften er det per i dag ansatt noe over 30 personer. I de stille vinterukene permitteres rundt 20 av disse.