Habilitet i fokus for gruvedumping

411

De to sakene om sjødeponi for gruvene ved Førdefjorden og Repparfjorden skal avgjøres av Miljødepartementet. To av tre seksjonssjefer i Miljødirektoratet som jobber med gruvesaker har tidligere jobbet i eller for gruveselskap.


Direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, ser ikke noe problem i dette.

– Så lenge det ikke fører til inhabilitet, ser jeg i utgangspunktet ikke dette som problematisk. Jeg ser det som en styrke at Miljødirektoratet har medarbeidere med erfaring fra andre arbeidsplasser som for eksempel konsulentselskap eller gruveindustrien. Det gir oss en utvidet kompetanse, sier Hambro til NRK Sápmi.

De to seksjonssjefene har jobbet med reguleringssaken til den planlagte kobbergruva til Nussir ASA i Kvalsund i Finnmark. En av de to seksjonssjefene bidro også til gruveselskapet Nussir ASAs konsekvensutredning. De to er også sentrale i direktoratets håndtering av andre gruvesaker.

Rolleblanding i Miljødirektoratet kan svekke direktoratets troverdighet i Nussir-saken, mener jusprofessor.

– Det er problematisk at en person som jobbet så tett på en sak blir satt til å behandle saken i direktoratet. En slik praksis kan svekke direktoratets troverdighet i gruvesaker, sier Ole Kristian Fauchald, professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, til NRK.

– Miljødirektoratet har en kontrollfunksjon. Oppgaven deres er å kvalitetssikre konsekvensutredningene. I konsekvensutredningens sfære kan forholdet mellom oppdragsgiver og oppdragstaker i seg selv være problematisk. Derfor må direktoratet hegne om sin kontrollfunksjon, sier Fauchald.

Miljødirektoratet mener Nussirs plansak er godt nok utredet. Saken er derfor videreført til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det er nå opp til Kommunal- og moderniseringsdepartementet å avgjøre om innsigelsene mot Nussirs reguleringsplan blir stående eller ikke.