Gutierrez: – Pur overregulering

391

Multiexports José Ramón Gutierrez er kritisk til de chilenske myndighetenes regulering av landets oppdrettsnæring. Han mener overregulering har bidratt til 25 prosent av økningen i produksjonskostnadene for laks.

– Vi produserer 45.000 tonn laksefisk, det er en stor nedgang sammenlignet med de 55.000 tonn vi hadde planlagt ved inngangen til året, sier José Ramón Gutierrez. Han leder det børsnoterte chilenske oppdrettselskapet Multiexport.

– Vi har 2000 ansatte, sier han, og legger til at han forventer en omsetning på 280 millioner dollar i 2013.

Multiexport har totalt 99 konsesjoner, hvor majoriteten ligger i region XI. Bare Marine Harvest (155) og AquaChile (149) har flere konsesjoner i Chile. Selskapet har en foredlingskapasitet på 75.000 tonn, fordelt på to fabrikker. I tillegg har Multiexport en røykerikapasitet på 7.500 tonn.

– Chile har historisk vært blant de mest konkurransedyktige oppdrettere i verden. Det er ikke noe tvil om det. Men siden 2012 endret situasjonen seg. Mens Norge startet en ny golden cycle, falt den chilenske industrien ned.

– Hva skjedde og hva er hovedårsakene til dette? spør han retorisk.

– Næringen opplevde en sterk vekst fra 1986 til 2005. Produksjonskostnadene ble drevet ned fra 5,0 til 1,5 dollar per kilo.

Fra og med 2006 snudde denne trenden. Næringen tok ikke hensyn til utviklingen av lakselus. Det ble utviklet resistens mot lusmidler. Sykdomsutbrudd av ILA førte til høy dødelighet. Selskapene fikk tunge tap, noe Gutierrez estimerer til to milliarder dollar.

– Etter at ILA hadde halvert industrien fikk industrien sine to beste år noen sinne i 2010 og 2011. Vi hadde mer enn fem kilo i smolt yield, sammenlignet med 3,5 kilo idag. Vi gjorde det samme som Færøyene gjør idag, sier han med referanse til et annet land som har slitt med sykdom, men kommet sterkt tilbake.

– Alle vokste. Verdiene på de børsnoterte selskapene gikk forbi våre norske konkurrenter. Men industrien vokste for fort – igjen. Markedsprisene falt med 45 prosent og vi begynte igjen å slite med sanitære problemer. Produksjonskostnadene (ved not) økte med 1-1,5 dollar per kilo, sier han, og fordeler kostøkningen på sanitære tiltak (60 prosent), industriinflasjon (15 prosent) og overregulering (25 prosent).

– Pur overregulering som bidrar til ingenting! sier han med hevet røst og trykk på det siste ordet. Han viser særlig til en dårlig design på sone-systemet.

– Vil den nye regjeringen endre dagens industriregulering? Jeg snakker om den neste regjeringen, for denne er ferdig. Jeg har mine tvil, men jeg håper.

Han mener det viktigste for industrien er å fjerne dagens overregulering. Dernest må en modifisere dagens sone-system, herunder definere bæreevne per sone.

– Men vi tror at etter en god storm, skinner alltid solen.

På spørsmål fra Carnegie-analytiker Marius Gaard om hvor mye han tror produksjonskostnadene kan reduseres de kommende år, svarer Gutierrez at han tror Cermaqs målsetning om 80 cent per kilo er realistisk.