Gull i Blindleia

2113

Blindleia mellom Kristiansand og Lillesand er mer kjent for sommerturisme enn for lakseoppdrett. Men oppdretter Karl Olaf Jørgensen har funnet seg en lønnsom nisje.

Lille Hellesund Fiskeoppdrett gjorde det skarpt i fjor. Selskapet bokførte et resultat før skatt på 12,7 millioner kroner. Driftsmarginen var på hele 33,3 prosent.

– Det er forskyvningen fra året før, endringen i varebeholdningen. Resultatet må vurderes over flere år, forklarer daglig leder Karl Olaf Jørgensen i Hellesund Fiskeoppdrett til iLaks.

– Poenget er at vi har henimot to års drift på ett år. Året før hadde vi et lite resultat. En må se det over flere år. Du må bare konstatere at sånn er det. Punktum. Så er det masse som kan påvirke tolkningen av det, sier han.

– Vi har en veldig annerledes produksjon enn folk flest. Vi produserer halvfabrikata. Vi produserer kilosfisk til vestlendingene, forklarer han. Hellesund fiskeoppdrett har derfor ikke slaktevolumer å skilte med.

– Det har med risikoen for lave temperaturer å gjøre – vi vil ikke sitte med store fiskebeholdninger når vinteren kommer. Det er lite Golfstrøm her nede, forklarer han. Det kan bety svært kalde vintre i sjøen. Da stopper fiskens tilvekst opp, og det samme gjør lønnsomheten.

Høvågselskapet eies av Jørgensen-familien og Norway Royal Salmon, som sitter på en tredjedel av aksjene. Til tross for sin plassering øst for Kristiansand, er ikke Hellesund Fiskeoppdrett landets sydligste. – Nei, det er anlegg ved Lindesnes. Flekkefjord er også lenger sør enn oss. Vi er det første oppdrettsanlegg når du kommer i båt fra Sverige, sier Jørgensen.

Jørgensen er for de fleste i norsk oppdrettsnæring mest kjent som årsmøtets ordfører i FHL. – Jeg har møte- og talerett, men ikke stemmerett. Det er meg som sitter med klubben, sier han.

– Takk for en hyggelig, lang prat. Jeg får hive meg rundt. Skal de ha en kilo til seinhøsten, så må de ha mat, avslutter oppdretteren.

Alle tall i mill NOK
2012 2011 Endring i %
Omsetning 33,3 12,6 164,3 %
Driftsresultat 11,1 -3,3 -436,4 %
Resultat før skatt 12,7 -0,4 -3275,0 %
EBIT/Sales 33,3 % -26,2 %