Under prisfesten i fjerde kvartal maktet konsernsjef Morten Vike og Grieg Seafood kun å tjene 6,95 kroner per kilo. Uheldig timing på slakt og salg, nedskriving på smolt og «uvanlig svakt» i Canada, gjør at Grieg leverte langt unna forventningene.
Konsernets EBIT før biomassejusteringer ble i 4. kvartal 87,0 MNOK, mot -48,9
MNOK i 2012. For året som helhet utgjør EBIT før biomassejusteringer 350,6 MNOK
mot -99,6 MNOK i 2012. Eksklusiv engangskostnader i kvartalet, ble EBIT før
biomassejusteringer på 115,3 MNOK. Sammenlignbar EBIT per kg økt fra -2,43
NOK/kg i 2012 til 6,95 NOK/kg i 2013. EBIT per kg i Norge var NOK 8,2 per kg.
Resultatfremgangen sammenlignet med 2012 skyldes den kraftige prisøkningen i
2013, mens underliggende produksjonskostnader er noe høyere i 2013 enn i 2012, skriver selskapet i en børsmelding.
Den positive markedsutviklingen fortsatte inn i 4. kvartal, med sterk
etterspørsel og lav global tilbudsvekst. Prisene økte kraftig til historisk
høye nivåer i siste del av kvartalet.
Snuoperasjonen på Shetland har gitt forbedret biologi, fallende
produksjonskostnader og forbedret resultat. I BC er resultatet fortsatt uvanlig
svakt. Dette er forårsaket av den lave produksjonen etter furunkuloseutbruddet i
2012. I Sør-Norge har lave sjøtemperaturer i begynnelsen av året gitt lavere
produksjon og høyere kostnader, mens situasjonen i Nord-Norge har vært som
forventet.
Høy andel av slakting i første del av kvartalet i Norge (81 prosent) påvirker
resultatet i Norge negativt med i overkant av 2 NOK/kg. Resultatet er belastet
med engangskostnader på til sammen 28,3 MNOK, relatert til nedskrivninger på
smolt i BC og på Shetland, samt økning i avsetning til opsjonsordninger som
følge av økningen i aksjekurs.
Grieg Seafood-konsernet hadde en netto kontantstrøm fra drift på -75,6 MNOK i
4. kvartal 2013. Økning i arbeidskapitalen utgjør 188,4 MNOK, hovedsakelig
relatert til biomasseoppbygging. Investeringer i anleggsmidler beløp seg totalt
til 58,0 MNOK i 4. kvartal isolert sett. Netto rentebærende gjeld utgjorde
1 445 MNOK ved slutten av 4. kvartal 2013, en reduksjon på 85 MNOK fra samme
periode i 2012. Egenkapitalandelen er 43%, sammenlignet med 37% ved utgangen av
4. kvartal i 2012.
Styret i Grieg Seafood vil ta stilling til eventuelt utbytte for 2013 ved
godkjenning av endelig resultat.
Konsernets EBIT før biomassejusteringer og engangskostnader ble 6,95 NOK/kg (-
2,43 NOK/kg). Rogaland fikk et driftsresultat på 6,98 NOK/kg (2,59 NOK/kg), mens
Finnmark fikk et driftsresultat på 8,79 NOK/kg (-2,01 NOK/kg). Driftsresultat
ekskl. nedskrivninger på Shetland ble 7,98 NOK/kg (-3,54 NOK/kg), mens i Canada
ble driftsresultatet før nedskrivninger 1,02 NOK/kg i 2013 sammenlignet med
-6,18 NOK/kg i 2012. Det norske salgsselskapet, Ocean Quality AS fikk et
driftsresultat på totalt 2,8 MNOK (0,4%) mot 4,8 MNOK (0,8%) i samme periode i
2012.
Fremtidsutsikter
Det sterke markedet fra 4. kvartal har fortsatt inn i 2014, med rekordhøye
laksepriser. Markedet forventes å være sterkt fremover. Tilbudsveksten forventes
å være spesielt lav i første halvår 2014. Selv om det forventes økte volumer i
en periode på høsten 2014, er den totale tilbudsveksten som forventes i 2014
fortsatt lavere enn historisk etterspørselsvekst. Med de foreliggende prognosene
for 2015, ser også markedsbalansen etter inneværende år god ut.
Grieg Seafood forventer et slaktevolum i 2014 på 69 000 tonn i henhold til
eksisterende produksjonsplaner. Dette er en økning på 10 931 tonn (18,8%) fra
2013. Det er flyttet volum fra 2013 til 2014 som en del av dette. Tidlig
utslakting av en lokalitet i Rogaland primo 2014 har påvirket ovennevnte
slaktevolum negativt.
Slaktevolumet i BC vil fortsatt være uvanlig lavt i 2014 og den underliggende
produksjonen ventes først å ta seg opp i andre halvår. Dette vil gi fortsatt
unormalt høye faste kostnader per kg. Slaktevolumet i BC er forventet å nå et
nivå på rundt 15 000 tonn i 2015.
Styret er tilfreds med at snuoperasjonen på Shetland viser resultater og
forventer ytterligere forbedring fremover.
Grieg Seafood har besluttet å avvikle produksjon av ørret og stillehavslaks, og
fokusere virksomheten rundt produksjon av atlantisk laks i samtlige regioner.
Salgsaktiviteten på Shetland er lagt inn i Ocean Quality, som en del av
prosessen med å samle alt salg globalt i én enhet. Utnevnelse av en ny COO
Farming vil bidra til økt kapasitet, fokus og mulighet til å realisere synergier
og forbedringer på tvers av oppdrettsenhetene i konsernet.
Grieg Seafood har et uutnyttet produksjonspotensial i eksisterende lisenser, i
tillegg til den vekst som potensielt ligger i nye lisenser, herunder ved
eventuell tildeling av grønne lisenser i Norge. Grieg Seafoods strategiske
prioritering fremover vil være å øke produksjonen på eksisterende lisenser i
Norge i tillegg til å fullføre snuoperasjonene både på Shetland og i BC.