Fremskynder slakting på lokalitet Vedbotn i Nordkapp kommune.
– På grunn av noe forøket dødelighet og sårutvikling gjennom vinteren og våren, så har jeg i samråd med fiskehelsepersonellet i selskapet valgt å fremskynde slaktingen av denne fisken. Dette gjøres av fiskevelferdsmessig årsaker, samt at vi skal slippe å måtte avluse denne fisken gjennom sommeren på grunn av økende lusenivåer. Slike vurderinger gjøres fortløpende på alle våre lokaliteter og er en vanlig praksis i hele industrien, skriver Vidar Aamo Nikolaisen, produksjonssjef sjø Grieg Seafood Finnmark, i en e-post til iLaks.
Ifølge Aamo Nikolaisen slakter selskapet ut hele lokaliteten, og forventer å være ferdig i uke 30.
– Lokaliteten var tiltenkt ferdig uslaktet i løpet av september. Snittvekten er mellom 3 og 4 kilo (sløyd), avhengig av merd som slaktes ut, skriver Aamo Nikolaisen videre.
Både i juni og starten av juli har det vært hyppige brønnbåtanløp ved lokaliteten, som altså skyldes henting av fisk til slakt.
– Vi slakter nå kun fra denne lokaliteten, og slakter cirka 100 tonn sløyd hver dag fra lokaliteten. Dette gir flere brønnbåtanløp i løpet av en uke, skriver Aamo Nikolaisen.
Klagebehandling
Etter at Grieg Seafood satte ut fisk på lokalitet Vedbotn i 2017, har det også være andre andre utfordringer knyttet til den.
Rett etter nyttår opphevet Fiskeridirektoratet vedtaket fra Finnmark fylkeskommune om tillatelse til å drive oppdrett på lokaliteten, hvor sju personer har sitt arbeidssted.
Tillatelsen, som ble gitt 25. august 2017 av fylkeskommunen, ble opphevet etter klage fra Sametinget og to privatpersoner. Fiskeridirektoratet mente at Finnmark fylkeskommune ikke hadde foretatt en god nok vurdering når det gjelder naturmangfold og sjøsamiske interesser i området.
Senere ble saken sendt til ny behandling hos Rogaland fylkeskommune. Bakgrunnen for dette var at Finnmark fylkeskommune er innehaver av undervisningstillatelsen som er knyttet til lokaliteten, og Fiskeridirektoratet mente at behandlingen av saken ikke foretas av Finnmark fylkeskommune «av hensyn til habilitet og forvaltningens generelle troverdighet.»
I mars var saken ferdigbehandlet hos Rogaland fylkeskommune, som ga Grieg Seafood tillatelse til å drive videre på lokaliteten.
– Status med hensyn til lokaliteten Vedbotn, er at den er inne til klagebehandling hos Rogaland fylkeskommune. Etter dette vil den gå tilbake til Fiskeridirektoratet for en endelig avgjørelse, skriver Aamo Nikolaisen.
Må flytte 1.160.000 fisk
En annen lokalitet som Grieg Seafood har i Nordkapp kommune, Misjona, har også vært under press den siste tiden. Ifølge iFinnmark ble det sendt et brev fra Fylkesmannen i Troms og Finnmark til Grieg Seafood, der det gikk det frem at Fylkesmannen har valgt å trekke tilbake utslippstillatelsen for lokaliteten. Ifølge avisen ser Fylkesmannen alvorlig på at Grieg Seafood har brutt vilkår i tidligere tillatelse om utslipp til sjø og miljøundersøkelser.
Fylkesmannen i Troms og Finnmark krever derfor at all drift opphører 1. september.
– Vi har hatt en god dialog med Fylkesmannen med hensyn til avslutning av lokaliteten Misjona. Dette er en lokalitet som over tid ikke har vist seg å ha den bæreevnen som den var gitt tillatelse for. Vi var derfor enige med Fylkesmannen at denne lokaliteten ikke burde driftes videre på. Totalt står det 1.160.000 fisk på denne lokaliteten. Fisken var tiltenkt flyttet til Jernøya, men denne lokaliteten er enda ikke endelig avklart (tildelt oss, men under ny klagebehandling hos Fiskeridirektoratet), slik at vi når ser på andre løsninger for flytting av fisken, skriver Aamo Nikolaisen avslutningsvis.
Ifølge Aamo Nikolaisen er selskapet ikke ilagt noe annet gebyr enn saksbehandlingsgebyr knyttet til dette forholdet.