Verdensproduksjonen av genmodifiserte vegetabilia øker med rakettfart. I løpet av halvannet tiår har verdensproduksjonen gått fra null til 70 millioner tonn. Det er særlig Brasil som leder an i utviklingen.
Fiskeoppdrettsnæringen vokser raskt. For å kunne fortsette å vokse trenger den nye fôrkilder. Verdensproduksjonen av rundt seks millioner tonn fiskemel er ikke tilstrekkelig til å fôre en næring med ambisjoner om mangedoblet produksjonsvolum de kommende tiår. I 2013 produseres det cirka to million tonn atlantisk laks. I tillegg kommer noen hundretusen tonn med ørret og stillehavslaksene coho og chinook.
Det raskt økende fôrbehovet har gjort sitt til at soyamel nå har passert fiskemel som den viktigste delen av dietten til oppdrettet laksefisk. Mens tilbudet av marint protein fra pelagisk fisk er en relativt konstant størrelse, øker verdens produksjon av vegetabilske proteinkilder og fôrråstoff som soya, mais, raps, linfrø, peanøtter og en lang rekke kornarter.
Men det er ikke bare tilbudet av vegetabilia som øker. Det gjør også etterspørselen – ikke minst drevet av behovet for mat som følge av økt verdensbefolkning, kjøpekraft og endrede smakspreferanser. I takt med raskt økende etterspørsel har proteinprisene steget radikalt det siste tiåret. Fra 2005 har eksempelvis maisprisene gått tregangen. Bildet er ikke ulikt for nære substitutter som soya og hvete.
Kilde: Indexmundo
De kjapt økende proteinprisene stiller økte krav til effektivisert produksjon. Bioteknologiselskapet Monsanto startet med dette arbeidet allerede i 1983. Selskapet var da blant de aller første til å genetisk modifisere planteceller. Genetisk modifiserte organismer, gjerne forkortet GMO, ble kommersialisert på 90-tallet.
Ifølge en oversikt utarbeidet av Eurofins GeneScan har produksjonen av GMO-avlinger steget i rakettfart siden den tid. Det er særlig brasilianske landbruksprodusenter som driver utviklingen. Selv om USA er verdens desidert største produsentland av vegetabilia, har Brasil forbigått USA på GMO-avlinger.
I 2012 sto brasilianske bønder for omlag halvparten av verdens GMO-avlinger.
– Per i dag vil ikke markedet ha råvarer fra genmodifiserte organismer i fiskefôr. Spørsmålet er hvor lenge markedet vil betale merprisen for dette kravet, kommenterer Ellinor Helland i BioMar til iLaks.