Det er ikke bare sammen med wasabipasta at soya er nært knyttet til atlantisk laks. Nå er mel av soya blitt den viktigste innsatsfaktoren i laksens fôr. Idet soya har overtatt for fiskemel som viktigste fôringrediens, kan det bety kostnadskutt for for laksen.
Laksefôrets høye avhengighetsgrad av fiskemel og -olje, som begge har steget drastisk i pris det siste 10-15 år, har sørget for stadig økte fôrpriser. Prisoppgangen hører sammen med knapphet. Mens tilbudet av fiskemel og -olje har vært ganske konstant, har etterspørselssiden, særlig drevet av fôrbransjen (både til dyr og fisk) kjørt opp prisene.
Pris USD/tonn soyamel 1983-2013
Mens prisene for soyamel har gått tregangen fra 1999 og frem til juli 2013, gikk fiskemelprisene mer enn seks-gangen frem til januar 2013. Etter det har fiskemelprisene falt en del tilbake, men er fortsatt over fire ganger dyrere enn hva de var i 1999.
Pris fiskemel USD/tonn 1983-2013
18 prosent av fôret til laksefisk er soyamel ifølge EWOS. Den nest viktigste ingrediensen er fiskemel med 17,5 prosent. Mens fiskemelproduksjonen er en ganske konstant størrelse over tid, er det for alle praktiske formål ingen oppsidebegrensing i produksjonen av soyabønner (som igjen raffineres til mel og olje).
Når en tar de lange brillene på, og vurderer råvareprisene for soyamel og fiskemel, er det ikke til å unngå å legge merke til at både soyamel og fiskemel har hatt en relativt jevn og stabil prisutvikling de siste 30 år. Det var først rundt årtusenskiftet prisene begynte å røre på seg og stige relativt kraftig. Råvareboomen som kjennetegnet en lang rekke råvarer, fra råolje til mais, torsk, aluminium, zink, kobber, jern, kaffe, ris, svinekjøtt og kylling, og en lang rekke til, kulminerte i forbindelse med børskrakket i 2008.
Historisk har fiskemel vært handlet til rundt tre ganger så høye priser som soyamel. Under pristoppen for råvareboomen i 2006-2007, avvek prisdannelsen fra trenden. Men de siste årene har prisene gått tilbake til sine historiske forholdstall.
Mens tilbudet av fiskemel ikke øker, og svinger rundt seks millioner tonn, ble det i 2010 produsert 249 million tonn soyamel, ifølge FAO.