Gir æren til Ås

456

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker gir professor Skjervold på landbruksøyskolen på Ås æren for utviklingen av oppdrettslaksen.

Det er under konferansen «Håp i havet» idag at Aspaker fremhever landbrukshøyskolens innsats for oppdrettsnæringen. Aspakers tale er gjengitt i en pressemelding fra regjeringen.

«I 2013 satte Norge ny rekord for sjømateksport. Vi eksporterte sjømat til en verdi av formidable 61 milliarder kroner. Økningen er 17 prosent sammenliknet med 2012.  Den viktigste årsaken til veksten er økt etterspørsel etter laks.

Vi har et fantastisk utgangspunkt i Barentshavet, verdens rikeste matfat. Dagens gunstige situasjon med historisk høye torskekvoter i Barentshavet, er bygd på en solid grunnmur av forskningskunnskap, og ikke minst på det gode fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland. Samtidig er det et paradoks at det ikke er mulig å tjene mer penger på en så ettertraktet vare som sjømat fra våre klare, kalde farvann er.  Vi må derfor jobbe målrettet for å forbedre markedet for norsk fisk, og for at torsken blir satt bedre pris på – bokstavelig talt.

Lønnsomhetsutfordringen i fiskeindustrien er også vel kjent, og en av hovedgrunnene til at den forrige regjeringen oppnevnte sjømatindustriutvalget.

Laksesektorens suksess bør være til betydelig inspirasjon.

At denne sektoren lykkes så godt, viser mulighetene og verdiskapingspotensialet i hele bredden av norsk sjømatnæring.

En mulighet for å sikre større verdiskaping i Nord-Norge, er levendelagring av torsk. Og i løpet av våren vil jeg presentere en strategi for levendelagring som jeg tror kan være et verdifullt bidrag på sikt. Denne muligheten vil kunne jevne ut noe av sesongtoppene, stabilisere leveransene til fiskeindustrien i Nord-Norge, og ikke minst bidra til å øke kvaliteten på råstoffet. Og da  er det gledelig å kunne lese i Nordlys i dag at Nergaard AS vil bygge 5-stjerners torskehotell på Senja.

Utviklingen av laksenæringen er for øvrig et gyllent eksempel på hvordan kompetanse er avgjørende for å utvikle nye næringer. På 1960-tallet var det en professor Skjervold på landbrukshøyskolen på Ås som forsket på landbruksdyr. En dag fikk han ideen om å utvikle et nytt husdyr: laksen. Omgivelsene stilte seg både hoderistende og undrende til prosjektet, men Skjervold lot seg ikke hindre. Professoren hadde trygghet i sin kompetanse og tro på sukess.

For nye industrielle eventyr blir bare til ved betydelig forskningsinnsats der vi tør å tenke nytt og samtidig har relevante utdanninger som gjør det mulig å ta ideene i bruk. 

Og hva laksen angår… Det er i dag ingen som trekker på smilebåndet over professoren som ga oss oppdrettslaksen. Tvert imot gleder vi oss stort over et økende antall arbeidsplasser og gode inntekter fra laksenæringen og dens leverandører», fremgår det av Aspakers tale.