Gårsdagens nyheter

572

Flere konkurrerende nettmedier melder denne uken om stigende laksepriser. Synd at det er forrige ukes priser de rapporterer.

To av de toneangivende nettavisene i oppdrettsnæringen melder denne uken at «lakseprisen er litt opp» og «overraskende prisøkning – tross varsler om prisfall stiger lakseprisene svakt i uke 21».

Uke 21 var imidlertid i forrige uke. Prisoppgangen for uke 21 ble kjent og rapportert mot slutten av uke 20, altså for halvannen uke siden. Når det gjelder den gjeldende spotprisen, som aktørene handler på nå (i presens – red.anm.), ble det klart mot slutten av forrige uke at lakseprisene falt ganske betydelig. I skrivende stund er spotprisen rundt 40 kroner kiloet – etter et fall på cirka ti prosent fra toppnoteringene.

Den omfattende rapportering av eksportpriser, Nasdaq-priser, forward-priser og spotpriser (for neste uke) kan gjøre det krevende å holde følge med prisutviklingen for laks. Ikke bare for de delene av pressen som bare unntaksvis skriver om laks, men tydeligvis også for bransjens egne.

iLaks velger en enkel tilnærming til rapportering av prisutviklingen. Nettavisen rapporterer stort sett utelukkende spotprisen som settes mot slutten av uken. Det er altså prisen for levering den påfølgende uke. Det er der nyhetsverdien ligger, der er den aksjene på børsen handler på og det er den som påvirker forward-prisene. Rapportering av prisene fra de to foregående uker har kun akademisk interesse, og er mer støy enn noe annet.