Mowi slipper å vente på behandling av klagene i Fiskeridirektoratet.
Det var i helgen at Nordland fylkeskommune sendte ut en pressemelding om at Mowi får midlertidig tillatelse til oppdrett ved Rørskjæran i Vega kommune. Lokaliteten ligger innenfor Vegaøyan verdensarvområde. Vedtaket i fylkesrådet ble vedtatt med fire mot en stemme. Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte for, mens fylkesråd Aase Refsnes (SV) stemte mot. Tillatelsen er den samme som iLaks skrev om i fjor sommer.
– Så hva er forskjellen på disse to tillatelsene?
– Ingen forskjell. Det vi i realiteten gjør er å ikke gi klagene som har kommet inn oppsettende virkning. Selskapet må ikke vente på behandling av klagene i Fiskeridirektoratet, men kan starte med å sette fisk i havet, svarer fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap) i e-post til iLaks og fortsetter:
– Nå kan Mowi starte opp, og jeg forstår at det vil de gjøre. De løper riktignok en risiko på at klager kan få medhold, da må de avslutte virksomheten. Det at det er usikkerhet og signaler om at det kan bli trøblete med verdensarven er også årsaken til at vi har gjort tillatelsen midlertidig, skriver Norvoll videre.
Riksantikvaren varslet i fjor sommer vedtaket ville bli påklaget.
– En god løsning
Mowi har tidligere uttalt at de mener det er fullt mulig å ivareta både verdensarv og havbruk i Vega.
Kommunikasjonssjef i Mowi, Ola Helge Hjetland, sier til iLaks at selskapet har forståelse for at saken har vært krevende med mange hensyn å ta.
– Vi mener derfor Fylkeskommunens vedtak om midlertidig tillatelse for lokaliteten er en god løsning. Mowi har ønsket å tilføre Vega kommune aktivitet og arbeidsplasser, og det er vi glade for at Fylkeskommunen støtter, sier Hjetland.
– Vi vil bruke de nærmeste dagene på å sette oss inn i vedtaket og videre fremdrift i prosjektet.
– Verdensarv er viktig for Nordland og for Norge
I pressemeldingen fra Nordland fylkeskommune sier Norvoll videre at skulle det vise seg at aktiviteten til Mowi ikke er forenelig med verdensarvstatusen, må selskapet på egen regning ta bort anlegget når det er gått fem år. Norvoll understreker at verdensarv er viktig for Nordland og Norge.
– Det er nettopp derfor fylkesrådet har vært tydelig på at dette vedtaket ikke er permanent. Riksantikvaren har vært opptatt av at det bør hentes inn mer kunnskap før en endelig tillatelse kan gis til havbruk i dette området, sier Norvoll.
Konsekvensutredes
Det gjennomføres for tiden en konsekvensutredning av Norsk institutt for naturforskning (NINA) på vegne av Vega kommune. Den midlertidige tillatelsen ble altså gitt før konsekvensutredningen, og Ole Kristian Fauchald, professor ved Institutt for offentlig rett ved UiO, sa i fjor at dette kunne være i strid med loven.
Tomas Norvoll sa da at fylkesrådet ikke brøt noen lover ved å gi tillatelsen. Om status på konsekvensutredningen, sier Norvoll følgende til iLaks:
– Den skal gå sin gang. I absolutt beste fall kan den være ferdig i år, men det er veldig lite realistisk.