Marine Harvest: Fullt mulig å ivareta både verdensarv og havbruk i Vega

Nyheter
1420

Verdens største oppdretter, Marine Harvest, er positiv til å finansiere overvåkingsprogrammer som skal bidra til at UNESCO-status og havbruk skal kunne fungere sammen.

Selskapet fikk nylig innvilget en femårig prøveperiode til å drive oppdrett ved Rørskjæran ved Søla i Vega kommune. Vedtaket fra fylkesrådet har høstet kritikk fra blant andre Riksantikvaren.

Eivind Nævdal-Bolstad. FOTO: Elisabeth Nodland

Marine Harvest mener det er mulig å både drive havbruk og ivareta områdets spesielle vernestatus.

– Vi er hele tiden på jakt etter nye lokaliteter der forholdene for oppdrett av laks er best mulig. Vi mener at Rørskjæran vil bli en lokalitet der miljøpåvirkningen vil være minimal fordi det er svært gode forhold for oppdrett på lokaliteten. Vi mener det er fullt mulig å drifte bærekraftig oppdrett av laks i dette området, sier kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad til NRK.

Nævdal-Bolstad sier videre at selskapet har forståelse for at det har vært en krevende avveining for myndighetene, men at selskapet også har vært positiv til å finansiere overvåkingsprogrammer som skal bidra til at UNESCO-status og havbruk skal kunne fungere sammen.

Tora Aasland, leder av den norske UNESCO-kommisjonen, mener det er helt opplagt at vedtaket som er gjort vil bli en utfordring for verdensarvstatusen.

– Her kan ikke jeg skjønne annet enn at vedtaket som er gjort av fylkesrådet er i strid med det som er intensjonen med verdensarven, men dette må vurderes av ulike instanser, men vi mener det utfordrer verdensarvstatusen på en uheldig måte, sier hun til NRK.