Fylkestinget sa ja til oppdrett i Vega verdensarvområde – selv om regjeringen i 2016 lovte å hindre oppdrettsetableringer i området

Nyheter
740

– Vi regner med at en klage vil komme, sier kommunikasjonssjef i Klima- og miljødepartementet, Jon Berg.

Fredag fikk Marine Harvest en midlertidig tillatelse på fem år til å drive oppdrett ved Rørskjæran ved Søla i Vega kommune – en lokalitet som ligger innenfor verdensarvområdet. Vedtaket har høstet kritikk i etterkant, og Ap-veteran Martin Skjefstad meldte seg ut av partiet på grunn av avgjørelsen.

Ifølge NRK sendte Klima- og miljødepartementet et brev til direktøren for UNESCOs verdensarvsenter, der det ble lovet at det ikke skulle deles ut konsesjoner til å drive oppdrett i området. Dette inntil forskning/evaluering var blitt gjennomført.

– Vi kan ikke kommentere denne saken nå, sier kommunikasjonssjef i Klima- og miljødepartementet, Jon Berg, som legger til at saken vil bli fulgt opp hvis det kommer klager – noe han forventer vil skje.

Fungerende riksantikvar, Leidulf Mydland, sier de er overrasket over vedtaket og at det vil komme en klage.

– Jeg reagerte voldsomt sterkt på vedtaket fylkestinget tok. Vi er usikre på hva vi skal gjøre, men at vi kommer til å gjøre noe er helt klart, sier Mydland.