Frankrike forsyner seg begjærlig av filetmarkedet. Nær 30 prosent av all eksportert norsk laksefilet shoppes av franske bedrifter.
Hvorfor kjøpe hel sløyd fisk, når en kan få den ferdig porsjonert – skinn- og beinfri? Hvorfor frakte kassevis med spor og hoder, når laksen kan reise lett og miljøvennlig?
Franske sjømatimportører har for lengst sett og skjønt dette. Der er da derfor landet dominerer eksportstatistikken for fersk laksefilet.
Så langt i år har Norge eksportert 37.500 tonn fersk laksefilet (per uke 31). Av dette har 10.983 tonn funnet veien til franske middagsbord ifølge den siste eksportstatistikken til Nroges Sjømatråd. Det gir en markedsandel av Norges samlede filetsalg på hele 29,3 prosent. Det er nesten tre ganger mer enn Japan og Sverige som følger på plassene etter. Til og med USA, som kom som et skudd i forbindelse med Chiles produksjonsproblemer for få år siden, har kun importert 2.006 tonn fersk laksefilet fra Norge i 2012.
Kiloprisene for det foredlede produktet er naturligvis vesentlig høyere enn hva tilfellet er for sløyd hel fisk. I snitt har Frankrike betalt 54,42 kroner kiloet for det samlede volumet av laksefilet fra Norge (levert den norske grense – red. anm.). Det er 12,83 kroner mer per kilo enn hva franskmennene betalte for fileten i samme periode (første 31 uker) av 2012. Til tross for et prishopp på 29,9 prosent fra i fjor til i år, har Frankrike løftet sin filetimport med 190 tonn i samme periode.