Styreformannen og hele toppledelsen til Marine Harvest er rekruttert fra konkurrenten Lerøy Seafood Group. – Men alle har og vesentlig erfaring fra andre selskap og andre bransjer enn fisk, kontrer Marine Harvests konsernsjef Alf-Helge Aarskog.
Etter at Ole-Eirik Lerøy måtte gå planken og forlate Lerøy-skuten høsten 2008, fant han fort veien over til hovedkonkurrenten Marine Harvest. Lerøy Seafood Group er verdens nest største lakseoppdretter – kun et annet Bergensselskap, Marine Harvest, er større. De følgende år har styreformannen i Marine Harvest i tur og orden fått følge av konsernsjef Alf-Helge Aarskog, salgsjef Ola Brattvoll og finansdirektør Ivan Vindheim. Alle har tatt Åsane-bussen fire stopp fra Bontelabo og innover i Sandviken. De har alle gått fra Lerøy til Marine Harvest.
Hele toppledelsen til Marine Harvest er nå rekruttert fra Lerøy Seafood Group. Er dette tilfeldig?
Marine Harvests toppsjef Alf-Helge Aarskog vrir seg, og aksepterer ikke premissene for problemstillingen.
– Her tar du litt feil, sier han, og fremhever en illustrasjon som viser at i toppledelsen i Marine Harvest er det kun tre av åtte som «i en periode arbeidet i Lerøy».
– De øvrige i selskapsledelsen er en blanding av kontinuitet, erfaring og topp kompetanse innen sine fagfelt, og er delvis rekruttert internt og eksternt etter behov, sier han til iLaks.
– Det er Ivan Vindheim, Ola Brattvoll og jeg som har arbeidet i Lerøy i en periode, men alle har og vesentlig erfaring fra andre selskap og andre bransjer enn fisk. Personlig har jeg vesentlig lenger erfaring fra selskaper som i dag er en del av Marine Harvest (Fjord Seafood, Hydro Seafood og Atlantic Salmon of Maine) enn Lerøy, påpeker Aarskog.
– Utover dette vil jeg nevne at vi har ny ledelse i Marine Harvest Norge, Chile, og i VAP Europa hvor ingen kommer fra Lerøy. Så det du sier med at alle kommer fra Lerøy må jeg få lov å arrestere deg litt på, fortsetter han.
– Alle våre toppledere er i sin stilling med basis kunnskap, erfaring og innstilling. Det er dette som gjør at vi blir et bra team. Jeg har personlig utrykt at Lerøy er ett godt selskap, det vil med respekt og melde også mene at Marine Harvest er. Vi driver med mye av det samme, men har litt ulik strategi internasjonalt, og vi satser utover det Lerøy gjør også på fiskefôr.
– Det jeg vil påpeke er at begge selskap pluss en rekke andre fiskeriselskap som EWOS, Grieg, Seaborn og så videre har kontor i Bergen, gjør at det er et supert cluster innen havbruk, dette vil på sikt føre til at alle selskaper blir bedre, og styrke Bergen som havbrukshovedstad i verden. Det gir mange muligheter, og at noen velger å flytte litt mellom selskap er akkurat slik clustermodeller virker, og det er en stor styrke utviklingen av denne industrien nasjonalt så vel som globalt, sier Aarskog.
iLaks har også kontaktet Lerøys Henning Beltestad og Helge Singelstad for kommentarer til denne saken. Singelstad sier at han ikke ønsker å kommentere overgangene fra Lerøy Seafood Group til Marine Harvest.