Fonns varmrøykte laks ble kåret til den beste i landet på fiskerimessa i Trondheim. Den kaldrøykte gjorde det ikke så mye dårligere, en solid tredjeplass. Derfor svever Tore Torgersen fortsatt i skyene.
Det er gjevt for den lille fiskeribedriften på Rauhedlå ved Egersund å vinne i røykelaks, skriver Aftenbladet.no.
– Røykelaks er et kjempeprodukt i Norge som omsettes for millioner av kroner. Norge er i tillegg best i verden på laks, så da sier det seg selv at det er stor stas for oss å bli nummer én, sier Tore Torgersen.
Tore er sønn av Torger Torgersen, mannen som i en årrekke har frontet Egersund og sjømat. Torger med pipa i munnen og havna i bakgrunnen har gitt Norges største fiskeriby identitet. Derfor er det mye god fiskerhumor i at Torger Torgersen ble norgesmester i røking den dagen han sluttet å røyke. Men det er en annen historie.
– Hva er hemmeligheten bak å bli norgesmester i røykelaks?
Tore Torgersen smiler lurt. Noen hemmeligheter er det jo, laksen røykes «etter den gode, gamle oppskriften», men hva den er, vil han ikke ut med. Det meste er likevel enkelt og opplagt.
– Først og fremst handler det om at vi ikke jukser. Den billige laksen som selges i kjedebutikker har vært gjennom en nålemaskin som pumper den full av saltlake. Da øker den i vekt og kan røykes umiddelbart. Problemet er bare at kvaliteten blir dårligere. Vi hadde en slik maskin her for noen år siden, men vi kastet den ut.
I Fonnbua på Torvet kommer folk langveisfra for å kjøpe Fonnlaksen. Vi har innom tyskere som kommer igjen i år etter år. Vi tar også i mot mye laks fra sportsfiskere som vi fileterer, salter og røyker for dem.
Tore Torgersen viser rundt i produksjonsanlegget. Vinnerlaksen begynner med råvaren. Laksen som brukes kommer fra Ryfylke. Den fileteres og behandles etter alle kunstens regler og tørrsaltes over natten før den røykes. Kaldrøykt betyr at laksen henger i 15 til 20 grader i lengre tid. Den varmrøykte henger i rundt 75 grader og er dermed mye fortere ferdig. Varmrøykt laks er å anse som ferskvare og har mye kortere holdbarhet enn den kaldrøykte.
– Det handler rett og slett om kvalitet i alle ledd. Problemet blir da at laksen vår blir dyrere enn laksen som har vært i nålemaskinen. Dermed er det vanskelig å få den inn i kjedene der pris er det avgjørende. Likevel merker vi at stadig flere etterspør kvalitet. I Fonnbua på Torvet kommer folk langveisfra for å kjøpe Fonnlaksen. Vi har innom tyskere som kommer igjen i år etter år. Vi tar også i mot mye laks fra sportsfiskere som vi fileterer, salter og røyker for dem.
Tore Torgersen er ikke bombesikker, det var svært mange deltakere med i Trondheim, men han la ikke merke til at noen av de store produsentene, de med nålemaskinene, var med i konkurranse.