Forsmaken

584

Når Grieg Seafood leverer tresifret millionresultat, er det en forsmak på det som kommer. Tidevannet løfter alle båter. Og nå er det springflo.

Grieg Seafood har lenge vært lillebror blant de store lakseoppdretterne på børsen. Ikke bare på produksjonsvolum, men også på inntjening per kilo. Bergensselskapet presenterer idag et resultat som ligger noe over forventningene til analytikerkorpset. En samlet EBIT/kilo på 9,29 kroner er kanskje ikke så imponerende, når jevnfører med hva andre (ikke minst unoterte) lakseoppdrettere presterer for tiden, men det sier en ting: Tidevannet løfter alle båter. Tidevannet er lakseprisen. Og nå er det springflo.

Aslak Berge
Aslak Berge

Vi skriver august. Det er bare en drøy måned igjen av tredje kvartal. Prismessig står ikke tredje kvartal, så langt, tilbake for andre kvartal i kalasåret 2013. Faktisk er de foreløpige lakseprisene i tredje kvartal nær identiske med andre kvartal – på rundt 42 kroner i snitt. Det er med andre ord duket for en ny resultatfest når tredje kvartalsrapport legges frem i oktober.

Sesongmessig byr imidlertid fjerde kvartal normalt på den heftigste kontanstrømmen. Da tømmes mærene i julesalget og kald sjø stopper fôrregningene. På toppen av kransekaken er det stadig flere tegn som tyder på at fiskefôret kan bli billigere i tiden fremover.

Kontantstrømmen som genereres i den historisk mest lønnsomme delen av oppdrettsverdikjeden, matfiskleddet for laks og ørret, er intet mindre enn formidabel. Og den er en velsignelse. Ikke bare for aksjonærene. Men også for de ansatte, skatteetaten, smoltoppdrettere, utstyrsprodusenter, brønnbåtrederier og vaksineprodusenter. Banksjefer og forsikringsagenter kan sove godt om natten. Alle får vel betalt for sine tjenester. Kanoninntjeningen gir byggesteiner til å videreutvikle landets nest største eksportnæring. Og gjøre den enda mer robust og fremtidsrettet.