Forskning støtter erstatning av fiskemel i fôret til oppdrettsfisk

463

Forsker Vukasin Draganovic forsvarte sin doktoravhandling ved Universitetet i Wageningen, Nederland 22. oktober. Avhandlingens mål var å utforske erstatning av fiskemel med alternative ingredienser, uten større endringer i produksjonsprosessen, og med en klar intensjon om å utvikle mer bærekraftige fiskefôr. 

Doktorgradsarbeidet ble støttet av Nærings-Ph.D. programmet fra Norges Forskningsråd, skriver Skretting i en pressemelding.

Det å erstatte fiskemel med vegetabilske ingredienser er komplekst. De nye ingrediensene har ulike egenskaper og endrer produksjonsprosessen og sluttproduktet. For å lage best mulig fôr er det nødvendig å skaffe seg kunnskap om hvordan de nye ingrediensene påvirker.

Gode alternativer til fiskemel- som konsentrater av soya protein, lupin, raps og hvetegluten ble undersøkt og vurdert som fiskefôringrediens.  Blant annet ble det konkludert med at de teknologiske egenskaper til lupin protein konsentrat ligner egenskapene til fiskemel.

Avhandlingen inneholder også en undersøkelse av bærekraft indikatorer som energi, klassisk energi og øko-eksergi.  For fiskefôr viste øko-eksergi seg å være den beste målerverdien, da den også inkluderer energi fra levende organismer.  Det ble slått fast at reduksjon av fiskemel og fiskeoljenivå i fiskefôr kan bidra betydelig til økt bærekraft i havbruksnæringen. Særlig kan algebaserte produkter brukt i fiskefôr gi miljømessige gevinster i framtiden.

Vukasin Draganovic (f. 1980) er født i Serbia. I 2004 forlot han Serbia for å få en mastergrad i fôrproduksjonsteknologi fra UiB på Ås.  Fra 2007 har han arbeidet som forsker i fôrteknologi ved Skretting ARC i Stavanger. Han er gift og har to døtre.