Forskjell på folk

758

Eiendomskongen Olav Thon tar på seg tweed-dress og rød badehette, og kunngjør at han gir bort hele milliardformuen. Et samlet mediekorps gir stående applaus. Hvor var disse da skatteflyktningen John Fredriksen gjorde det samme?

NRK, TV2, VG og Dagbladet. Facebook og Twitter hyller og bukker. Alle står og gaper, og er fra seg av begeistring for at den folkelige eiendomsmagnaten «gir bort hele sin formue»: 26 milliarder kroner ved siste vareopptelling.

Kun den lysskye skatteflyktningen John Fredriksen er rikere. Men han er vel ikke norsk statsborger lengre. Den slyngelen.

Men hva er det Thon gjør? Han overfører formuen, i all vesentlig grad eiendom, murstein og tomter, til en selveiende stiftelse. Da slipper han å skatte av gildet. Han slipper også fremtidig arveavgift. Og kan fortsatt styre eiendomsimperiet sitt – suverent. Dessuten forplikter han seg til å donere 50 millioner kroner til allmennyttige formål. 50 millioner kroner utgjør beskjedne 0,2 prosent av formuen hans.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Andre storkapitalister har forlengst gjort noe lignende. Fiskeoppdretter John Fredriksen for eksempel. Han har overført vesentlige deler av sin formue til selveiende stiftelse(r). Riktignok med utenlandsk postadresse. Han har i tillegg skiftet pass for å lette på det personlige skattetrykket. I kraft av å være hovedaksjonær i industrilokomotiver som Marine Harvest og Seadrill, begge selskaper som han har vært sterkt delaktig i en mangedobling av resultater og børsverdier, sørger han uansett for milliarder av skattekroner til den norske statskassen.

Hvis noen betviler Fredriksens donasjoner til allmennyttige formål, kan de ta en telefon til Radiumshospitalet til Oslo. Der er Fredriksen hovedsponsor.

De to rikingene og industriherrene har altså begge benyttet seg av lovlig skatte- og avgiftsplanlegging for å sikre gunstige rammebetingelser for sin forretningsvirksomhet. Og de to har tydeligvis brukt vidt forskjellige PR-rådgivere i sakens anledning.

Likevel henger skurkestempelet tungt over Fredriksen i store deler av opinionen. Thon har gjort det samme, men hylles som en helt. Forstå det den som kan.