Skal Norge lykkes med å øke bearbeiding av laks, må kostnaden for filetering reduseres betydelig – i tillegg til at råstoffet utnyttes bedre.
Bionær-programmet i Norges forskningsråd har tildelt Nofima et stort tverrfaglig forskningsprosjekt over fire år, med mål om å effektivisere bearbeiding av laks. Dette skal sikres ved å prosessere fisken direkte til filet til en lavere kostnad og med høyere kvalitet enn ved tradisjonell slakting.
Ved å filetere all fisk direkte vil man effektivisere produksjonen, fremme bærekraft, kvalitet, mattrygghet/sikkerhet og holdbarhet. All kjøle-energi konsentreres til filet, og transport gjennomføres uten is med miljøvennlig og rimeligere emballasje.
– Her kan vi legge til rette for 100 prosent videreforedling av laks i Norge, sier forsker Bjørn Roth ved Nofima i Stavanger i en kommentar.
Prosjektet er et samarbeid mellom oppdrettsselskaper, teknologi leverandører, forskningsinstitusjoner og næringsklyngene Arena Ocean of opportunities, NCE Aquaculture og NCE Culinology, skriver Nofima og Blue Planet i en pressemelding.