I januar ble det solgt mer fiskefôr enn det ble slaktet oppdrettlaks. Og nå er det lavsesong for fôrsalget. Det kan bli mye laks i sjøen i år.
Midtvinters er lavsesong for fôring av fisk. Det er et tindrende klart sesongmønster for fôrsalget i Norge. Det henger nøye sammen med sjøtemperatur og lysforhold langs kysten.
I januar de siste tre år har det blitt solgt henholdsvis 69.664, 100.942 og 91.646 tonn fiskefôr. Til sammenligning har det de første fem ukene av 2014 blitt solgt 108.262 tonn fôr, viser den siste rapporten fra FHLs Akvafakta. Det er unormalt mye.
Samtidig som det fôres godt i sjøen tas det ut forholdsvis lite fisk. I årets fem første uker ble det tatt ut og eksportert 90.983 tonn laks (omregnet til rund vekt), ifølge Norges Sjømatråd.
Konsekvensen av høy fôring og lave uttak er biomassebygging. Denne kjøttvekten skal slaktes ut – i all vesentlighet i løpet av det neste halvåret. Mens 2013 ga en situasjon med kald sjø og lav slakt på vår og sommer, kan det ligge an til en stikk motsatt situasjon i år.