Onsdag ble den nye fôrflåten «Sognefjord» døpt ved Oppedal. Marine Harvest-flåten skal nå fôre opp 1,4 millioner fisk på en av landets aller største oppdrettslokaliteter.
Lokaliteten ligger like østenfor fergekaien på Oppedal, på sørsiden av Sognefjorden. Gulen-rådmann Reidun Halland trengte fire forsøk før den svært seiglivede champagneflasken gikk i tusen biter, men flåtegudmoren fikk til slutt døpt den nye fôrflåten til Marine Harvest, skriver Nordhordland.no.
Første gang det ble satt ut laks i merder på Oppedal var tilbake i 1990. Den gangen lå det et landfast anlegg her. Etter åtte år gikk selskapet over til uteliggende flyteringer som lå fortøyd i et stålanlegg ute på fjorden.
– Vi byttet ut alt i fjor, både ringer, nøter og fortøyinger. Nå er også den gamle flåten byttet ut med en helt ny og mye større en, sier driftsleder ved anlegget på Oppedal, Hermund Asheim, til Nh.
Den gamle fôrflåten, som hadde kontrollrom, oppholdsrom og fôrlager, hadde fire fôrsiloer, fordelt på fire fôringssystem. Den nye flåten har åtte siloer, fordelt på seks system.
– I dag er alt som har med fôring å gjøre styrt fra flåten. Her inne har vi overvåking på alt fra vanntemperatur til hvor mye fôr som går ut, og vi kan justere alt etter rådende forhold, forteller han.
De 1,4 millioner smålaksene som nå svømmer i merdene har gått i sjøen siden i fjor høst. De skal gå 20 måneder før de når slaktevekt på 5,5 kilo.
– Laksen er 60–150 gram når vi får den, og i høysesongen går det gjerne 30 til 50 tonn fôr per dag her på anlegget. Derfor var utvidelsen til åtte fôrsiloer viktig. Nå slipper fôrbåten å komme inn så ofte, sier Asheim til Nordhordland.
– Vi budsjetterer med en kostnad på 120 millioner kroner på dette utsettet. Dette inkluderer fisk, fôr, lønn og utstyr. På denne utsettet produserer vi 7.000 tonn ferdig laks, forteller han.