Fisket stør i Rogaland

3140

Per-Bjørn Pedersen fikk det som trolig er en stør i garnet sitt ved Vistevika i Rogaland.

– Fisken er et svært uvanlig funn. Utrolig spennende at denne fisken ble funnet på Vestlandet, sier Otte Bjelland fra Havforskningsinstituttet i Bergen til Stavanger Aftenblad.

Han snakker med forbehold om at dette er en alminnelig europeisk stør slik det ser ut som, men nærmere undersøkelser må til.

Natt til lørdag fikk Per-Bjørn Pedersen en overraskelse da han sjekket garnet utenfor Vistevika, mellom Randaberg og Sunde, i Rogaland. Han gjenkjente den uvanlige fisken umiddelbart.

– Under studietiden min i Bergen på slutten av 60-tallet hadde akvariet i Bergen noen levende stør. Jeg observerte dem på en meters avstand. Størene var der lenge, helt til et uhell på akvariet førte til at de døde. Hvis dette er en ekte stør, er det en sensasjon, sier Pedersen til Stavanger Aftenblad.

Pedersen tok straks kontakt med Havforskningsinstituttet, som ble svært overrasket og ivrige etter å undersøke fisken nærmere. De har sett bildet og mener det er en alminnelig stør.

Inntil fisken havner i Havforskningsinstituttets hender, oppbevarer Pedersen den i fryseren. Han lover at fisken skal slippe å bli en deilig middagsrett, med mindre det viser seg at det ikke er den sjeldne typen likevel. Funnet er ikke sensasjonelt hvis det viser seg at det ikke er den alminnelige europeiske typen, som er én av de 26 artene stør, eller hvis det er oppdrettsstør.

Noe av grunnen til at den opprinnelige støren er så sjelden, er at rognen dens brukes til å lage russisk kaviar. Hvis dette er en opprinnelig stør, kommer den trolig fra en elv i Frankrike hvor det fortsatt er en liten stamme igjen.