Fiskeriminister avviser at «mer enn to millioner fisk» er tapt i massedød i Canada

Nyheter
850

Gerry Byrne, fiskeriminister i den øst-canadiske provinsen Newfoundland Labrador (NL) toner ned dødelighetstallene til Mowi-eide Northern Harvest.

Til CBC uttaler Gerry Byrne at antallet dødfisk umulig kan være mer enn to millioner laks, siden det er kapasiteten til konsesjonene. Byrne påpekte at det kan være levende fisk på noen av lokalitetene.

– Den totale bestandstettheten på alle lokalitetene som ble påvirket var ikke større enn to millioner fisk, og antallet dødelighet er ikke to millioner. Det er mindre enn det. Dette antallet vil bli avslørt når informasjonen er samlet, men du kan ikke rapportere noe du ikke vet, sier han til publikasjonen.

Mowi-eide Northern Harvest har nå fått på plass en såkalt massedød-plan etter at en ennå ikke avslørt mengde laks døde i Newfoundland.

Byrne sier videre at når de uavhengige gjennomgangsresultatene er tilgjengelige for myndighetene, vil de bli offentliggjort.

iLaks har kontaktet offentlige myndigheter i NL flere ganger siden nyheten ble kjent, men har ikke fått noen informasjon om hendelsen bortsett fra en bekreftelse om en dykkerulykke ved en av lokalitetene.

Den frittalende fiskeriministeren stiller også spørsmål ved CBCs dekning av massedøden, og twitret: «Jeg foreslo at folk reflekterer, som med seljakten, at vitenskap er en bedre ressurs for konklusjoner enn bilder,» skrev Byrne. Senior CBC-reporter Chris O’Neill-Yates svarer at: “det er vår jobb å rapportere funnene våre til publikum, og vi har gjort det etterrettelig”.

Verken Northern Harvest eller Mowi har respondert til iLaks’ gjentatte henvendelser om dødelighet samt utsett av fisk i de massedød-rammede merdene.