Vurderer å «redesigne merder» etter massedød av laks: – Vi må akseptere dette som den nye normalen

Nyheter
1688

Unormale høye sjøtemperaturer i et tidsrom på 11-13 dager førte til lavere oksygennivå, som igjen resulterte i massedød av laks i flere oppdrettsanlegg hos Northern Harvest på sørkysten av Newfoundland i Kanada. Nå vil oppdretteren se om de kan endre merdene, for å unngå at tilsvarende skjer igjen.

Det skriver den den kanadiske kringkasteren CBC.

Temperaturene i vannet skal ha variert mellom 18 og 21 grader. Northern Harvest har så langt ikke offentliggjort hvor mye laks som døde i forbindelse med hendelsen, som første gang skal ha blitt rapportert inn til myndighetene i starten av september.

Fiskeriminister i provinsen, Gerry Byrne, antydet i slutten av september at det kunne dreie seg om opptil to millioner fisk, men at ikke all fisk i de aktuelle merdene døde.

Talsperson for Northern Harvest, Jason Card, sier hendelsen gjør at de vurderer å se på om de kan redesigne merdene de bruker.

– Vi må handle som om denne temperaturtoppen ikke er en isolert hendelse. Vi må akseptere dette som den nye normalen, slik at vi er klare til å takle det, sier Card og fortsetter:

– Så dypere merder, luftingssystemer – dette er forskjellige måter vi kan holde vannet rikt på oksygen, sier Card.

Card forteller videre at de gjør «alt de kan» for å fjerne dødfisk fra flere anlegg. Ifølge han ligger noen av anleggene 30 kilometer unna hverandre.

I juni i fjor bekreftet Mowi at de kjøpte den kanadiske oppdretteren for 2,1 milliarder kroner.