Dykker flydd til sykehus etter ulykke ved Mowi-anlegg

Nyheter
1028

En dykker er fraktet til sykehus etter å ha lidd av dekompresjonssyke under opprydding etter massedød i oppdrettsmerder. 

Regjeringen i Newfoundland og Labrador stanser dykkeroperasjonene i området Fortune Bay på den canadiske østkysten.

– Dykkeren jobbet dypt nede i en av merdene i Fortune Bay og steg for raskt, tilsynelatende med dekompresjonssyke, skriver CBC.

Den ikke-navngitte dykkeren måtte fraktes fra Botwoord til St. John’s, som ligger 424 kilometer unna.

Stopp-ordre fra myndighetene
iLaks rapportere i forrige uke at Mowi, som eier Northern Harvest, var i ferd med å rydde opp etter at en omfattende mengde laks døde i oppdrettsmerder.

Massedødeligheten inntraff i slutten av september, men det er ukjent hvor mange fisk som døde. Newfoundlands ansvarlige fiskeveterinær, Daryl Whelan, sa i forrige uke at varmt vann førte til lavt oksygennivå som igjen forårsaket massedødeligheten.

Venter på ytterligere informasjon
Videoopptak i forbindelse med opprydningsarbeidet så ut til å vise rosa væske som fosser ut i sjøen fra to fartøyer.

iLaks har vært i kontakt med NL Municipal Affars og Environment- and Department of Fisheries and Land Resources for mer informasjon om årsaken til ordren om stansingen.

– Vi kan bekrefte at all dykkeroperasjon er stoppet inntil ytterligere informasjon blir tilgjengelig, skriver en talsmann for Newfoundland-regjeringen i en e-post til iLaks.

– Northern Harvest Sea Farms ansetter ikke dykkere, men sysselsetter et eksternt dykkerserviceselskap til å utføre nødvendig dykkerarbeid. Et av disse serviceselskapene har informert oss om en sak som krever involvering av provinsens arbeidsmiljømyndighet. Etter det har dykkeroperasjonene blitt midlertidig stoppet for å undersøke videre, uttaler en talsmann fra Northern Harvest Sea Farms.

Han legger til at for å kunne arbeide for Northern Harvest Sea Farms, skal dykkerselskapene overholde CSA-standarder vedrørende dykkersikkerhet- og praksis. Sikkerhetsansvarlig i selskapet fortsetter å samarbeide med det eksterne dykkerselskapet og den provinsielle myndigheten for arbeidsmiljø for å undersøke saken.

– Oppryddingen kan fortsette til tross for at dykkeraktiviteten er midlertidig stanset, uttaler en talsmann fra Northern Harvest Sea Farms.