Her fosser tonnevis med illeluktende rosa væske i sjøen etter kverning av dødfisk: – Det er ikke en miljørisiko

Nyheter
1494

Mowi-eide Northern Harvest jobber med å rydde opp etter massedød av laks på flere oppdrettsanlegg i Kanada.

Onsdag skrev iLaks at unormale høye sjøtemperaturer i et tidsrom på 11-13 dager i september førte til lavere oksygennivå, som igjen resulterte i massedød av laks på flere oppdrettsanlegg hos Northern Harvest på sørkysten av Newfoundland i Kanada.

Talsperson for Northern Harvest og Mowi, Jason Card, fortalte at oppdretteren gjør «alt de kan» for å fjerne dødfisken.

Nå har bilder fra oppryddingen, tatt av den den kanadiske kringkasteren CBC, skapt oppstandelse. Bildene viser tonnevis med rosa væske som velter ut fra siden av fartøy, som er hentet inn for å bistå med å rense opp i merdene etter massedøden. En video fra området er også publisert av kanalen på Youtube.

Jason Card sier til kanalen at den rosa væsken kommer fra laksepigment, og er ufarlig. Ifølge Card suges fisken opp fra merdene om bord i båten, hvor den skilles ut fra vannet, som deretter går tilbake i sjøen.

– Det går i oppløsning. Det er ikke en miljørisiko, det er ingen bekymring når det gjelder sykdom fordi dette var ikke en sykdomshendelse, sier Card.

En mindre båt skal også ha plukket opp noe kanalen mener er rester av død fisk, som har har samlet seg opp på overflaten i nærheten av merdene, og spredt seg, også til buktene i nærheten. Card sier dette også vil bli ryddet opp i.

CBC tok bildene i forbindelse med at kanalen leide et fartøy, som tok de ut til et av anleggene på onsdag. Gary Snook, som førte båten, sier til kanalen sier han er bekymret over situasjonen.

– Det er spørsmål der ute, som vi virkelig ønsker svar på, sier han.

CBC skal ha sendt forespørsel om en omvisning til Northern Harvest, med forklaring om prosessen som foregår. Forespørselen skal ha blitt avslått fordi selskapet ønsker å bruke alle ressursene på å prioritere oppryddingen på anleggene.