Marine Harvest stilte topptungt under den nylig avsluttede pressekonferansen for å fiske etter stemmer for Cermaq-oppkjøpet. Ole-Eirik Lerøy og hans menn er klare på at de ikke kommer til å øke budet for å få kontroll med selskapet.
Tre tidligere Lerøy-topper, Ole-Eirik Lerøy, Alf-Helge Aarskog og Ivan Vindheim, frontet stemmefangsten under formiddagens pressekonferanse som ble avholdt i kontorene til meglerhuset Arctic Securities i i Vika i Oslo. Konsernsjef Alf-Helge Aarskog fremhevet at Marine Harvest tror det er en stor risiko for Cermaq med å engasjere seg i et helt nytt forretningsområde i et land som Peru.
– Vi tror det blir en betydelig belastning for et slikt selskap å gå inn i Peru. Det er en klar politisk risiko å gå inn i Peru, sa Aarskog, og viste spesifikt til NRK Brennpunkts kritiske fokus på fiskeoljeindustsrien i Peru.
Ole-Eirik Lerøy supplerte Aarskog med fraser som tyder på at han har hatt hyppige møter med PR-rådgivere de siste dagene: – Vi ser en omdømmerisiko for Cermaq med å ta over Copeinca, sa han, og viste til risiki knyttet til leverandører, kunder og andre stakeholders.
Næringsminister Trond Giske har latt seg sitere på at Cermaq-budet til Marine Harvest er for lavt. Han får ikke gehør for dette i Marine Harvest.
– Vi noterer at enkelte synes budet er lavt, og slik er det gjerne når noen skal kjøpe og noen skal selge. Vi synes ikke det, sa finansdirektør Ivan Vindheim, før han utdypet: – Av Cermaqs 150.000 tonn (laks) er 100.000 i Americas. Vi er der, og vet at det er utfordrende. Marine Harvest har 80 prosent av sin produksjon i Europa. Canada har alltid hatt høy produksjonskost, sa Vindheim, uten å utdype de allerede godt kjente produksjonsutfordringene i Chile.
– Man kan jo håpe på 120 og 130 kroner aksjen, men det kommer ikke vi til å by. Og det tror vi ikke andre vil by heller, sa Vindheim. – Får vi ikke gehør for vårt syn på generalforsamlingen vil vi trekke vårt bud, sa han.
– Et oppkjøp vil gi Marine Harvest en totalbalanse på 47 milliarder kroner. Det er en betydelig økning. Vi vil ha en netto rentebærende gjeld på 16 milliarder kroner, for hele selskapet inkludert Morpol, Cermaq og Marine Harvest.
Marine Harvest-toppene fikk spørsmål fra salen om oppslutning og stemmefangst etter det åpne brevet selskapet sendte ut tirsdag.
– Vi ønsker ikke å dele det på dette tidspunkt i denne prosessen. Vi ber om forståelse for det. Foreløpig er svaret ingen kommentar, sa Vindheim.