Har du prøvd Cá Hôi Nuróng Kiêu Thái? Cá Hôi Xôt Xanh Kiêu Thái? Eller kanskje Cá Hôi Hâp Chanh Kiêu Thái?
Hva det er? Det er henholdsvis grillet, limemarinert/stekt og dampet laks – servert på den lokale Thai-restauranten, et eksepsjonelt godt steinkast fra Operahuset i Hanoi.
Billig er rettene ikke. I hvertfall ikke etter lokal kjøpekraft. En må regne med 200.000 dong, cirka ti dollar, for et lunsjmåltid. Da er verken drikke eller tips tatt med i regnestykket. Det er definitivt ikke for hvermannsen. Den gjennomsnittlige månedslønn i Vietnam er på beskjedne 185 dollar.
Så, det er lenge til Vietnams henimot 90 millioner mennesker blir storkjøpere av norsk oppdrettslaks. I Hanois dagligvarebutikker er ikke atlanterhavslaksen å oppdrive.
Inntil videre må den jevne borger i Hanoi må nøye seg med sin dim sum, ris og kanskje en ananas. Tilberedt med medbragt grill på fortauet. Lommeboken åpner ikke for lunsj-ekstravagansa.
Først må en investere i en scooter, for å kunne hevde seg i svermene av tohjulere langs avenyer og gater i hovedstaden ved Den røde flod.