FineFish-sjefen: – Vi har fått veksten i år

Nyheter
0

Regnskapene til sunnmørsbedriften preges av at de fullførte omstillingsprosessen sin i fjor. 

På Sandshavn utenfor Fosnavåg på Sunnmøre har det vært fiskemottak for hvitfisk siden 1995. Mottaket endret navn til FineFish etter en fusjon i 2021. Siden den gang har selskapet jobbet for å legge til rette for å gå inn i en ny bransje, laksebransjen.

– Nå har vi vært igjennom en ganske lang og kraftig omstilling fra å være i hvitfisk i 25 år til at vi i fjor begynte med laks. Den har kostet oss mye penger, forteller daglig leder Ole Sande til iLaks.

Les også: Tvunget til å satse på foredling av laks

Fra hvitfisk til laks
I fjor høst åpnet FineFish et kombinert slakteri for oppdrettstorsk og -laks på Sandshamn.

– Vi bygget på anlegget vårt i 2021 og har slitt litt helt siden da med å få tak i nok volum. Men vi har fått veksten i år. Etter at vi har begynt å skjære laksefileter, så har vi fått en god start på 2024.

Regnskapene viser at omsetningen økte med 15 prosent til 225,1 millioner kroner. Driftsresultatet bedret seg også mye, sammenlignet med året før. Det endte på 10,8 millioner kroner. Ifølge Sande var det to veldig ulike halvår.

– Vi var forsåvidt greit fornøyd med driften. Men det er ikke på det nivået vi ønsker at det skal være på. Det ble en litt treg start, på grunn av sviktende kvantum på hvitfisk. Men vi hadde egentlig et veldig godt andre halvår, beretter han.

Fraktbrev til besvær
Ved utgangen av året hadde selskapet en egenkapital på 19,4 millioner og en totalkapital på 111,4 millioner kroner. Egenkapitalandelen var på 17,4 prosent.

Selskapet eies av Ole Sande og Gjermund Bringsvor gjennom selskapet GO Group. I fjor sysselsatte FineFish 23 årsverk.

At selskapet er ny i laksebransjen har de allerede fått erfare. I vår sporet Mattilsynet en last fra lakseeksportøren Tromsø Seafood tilbake til FineFish. Bakgrunnen var at en polsk sjåfør, som kjørte med skadet fisk, såkalt produksjonsfisk, ble stoppet med to ulike fraktbrev i hanskerommet. Det ene fraktbrevet var det FineFish som hadde utstedt. Det er Sande lei seg for.

– Vi har investert mye og jobber knallhardt for å være en seriøs aktør for videreforedling, sier han.

FineFish 2023 2022 Endring
Omsetning 225,1 195,7 15 %
EBIT 10,8 2,1 414,3 %
Resultat før skatt 4,5 – 0,03 – 15.100,0 %
Driftsmargin 4,8 % 1,1%
Alle tall i millioner kroner