Det kunne vært kroken på døra for Fine Fish, men en ny satsing på foredling av laks sikrer bedriftens videre eksistens.
Fine Fish holder til under idylliske omgivelser ytterst i havgapet. På Sandsøya har de i over 60 år tatt imot blant annet torsk, hyse, sei og brosme fra fiskeflåten på Sunnmøre. Men i de siste årene har pilen pekt feil vei.
– Vi har hatt det relativt komfortabelt med leveranse av hvit fisk siden midten på 90-tallet, men nå er tilgangen på hvit fisk på veldig fallende front. Hverdagen vår har blitt mer og mer uforutsigbar, og nå har det gått så langt at det ble dramatisk for vår bedrift. Vi har et anlegg med stor kapasitet, men det blir ikke landet nok fisk. Problemet er at det er få båter igjen i Møre og Romsdal samt at kvotene er for små, sier CEO i Fine Fish, Ole Sande.
Møtte på kapasitetsproblemer
De ble tvunget til å tenke nytt og gjøre grep før det var sent.
– I fjor etablerte vi et beredskapsslakteri hvor vi kunne ta imot fisk fra bløggebåter. Vi ønsket å være en plass som kunne slakte denne type fisk.
Fine Fish oppdaget imidlertid fort at de måtte endre på de opprinnelige planene.
– Mengden av produksjonsfisk som vi ble tilbydd var så stor at det ble vanskelig for oss å ta imot så mye fisk siden det ikke var nok produksjonskapasitet hos andre aktører som skulle ta seg av fileteringen. Vi kunne ikke kjøpe så mye laks som vi ønsket fordi det stoppet opp i det neste leddet. Og manuell skjæring av fisken i eget anlegg er ingen farbar vei å gå. Så vi fant vi ut at vi like godt kunne gjøre jobben selv, sier Sande.
Den store tilgangen på fisk gjør at Fine
Fish ønsket å få en ny fabrikk for foredling på plass så fort som råd.
– Det var naturlig for oss å bruke BAADER som vi har samarbeidet med gjennom mange år. Laks er et forholdsvis nytt produkt for Fine Fish, og de hjalp oss til å finne gode og tilpassede løsninger, for vi måtte være trygge på at vi får levert det vi trenger. Og tiden fra kontraktinngåelse til at fabrikken skal tas i bruk 1. juni er ekstremt kort med tanke på vårt behov. BAADER har gjennom hele prosessen vært utrolig løsningsorienterte.
Må foredle lokalt
Selv om Fine Fish ligger midt i smørøyet med nærhet til havets ressurser på ytre Sunnmøre, så er de samtidig langt unna mange av kundene ute i verden.
Og Sande er klar på en ting. Foredling av fisk bør skje i lokalt, for det sitter så mye god kompetanse på anlegg som Fine Fish. Han ønsker ikke at laksen skal sendes ut av landet før man er sikret at kvaliteten er førsteklasses.
– Det er viktig for norsk laks at industrien er svært nøye på at man kun sender ut produkt av topp kvalitet, for merkevaren står veldig sterkt i verdensmarkedene. Den må vi bevare ved å foredle fisken her hjemme slik at vi er sikre på at kvaliteten er så god som skal være.
Truet eksistensen til bedriften
Om du lurer på hva nyinvesteringen til Fine Fish betyr for et lokalsamfunn som har storhavet som nærmeste nabo, så sier vel følgende det meste:
– Med nyetableringen vil vi kunne ha mellom 40-50 personer ansatt hos oss. Og på øya bor det om lag 200 mennesker, sier Sande.
– Laksen gjør at vi har sikret bedriftens videre eksistens. Uten de endringene vi nå gjør, så hadde aktiviteten blitt svært lav. Og på et sted som Sandsøya er vi avhengig av alle de arbeidsplassene som er her, for vi har ingen å miste. Vi har ansatte som har jobbet hos oss i 25 år og vi kjenner på et voldsomt ansvar for at de fortsatt skal ha en trygg og god arbeidsplass på et sted som er godt å bo, legger han til.