DNV GL – Business Assurance kan nå sertifisere lakseoppdrettere etter Aquaculture Stewardship Councils (ASC) Salmon Standard. Første selskap ut er Lerøy.
ASC-merkede sjømatprodukter viser forbrukerne at maten er fremstilt miljøvennlig og bærekraftig. Det første sertifikatet ble nylig overrekt til Lerøy Midt, melder DNV.
–Vi er veldig stolte over å ha et oppdrettsanlegg som er ASC-sertifisert. Sertifiseringen er i tråd med verdiene våre, og vårt mål om å produsere kvalitetsprodukter i rent vann og i sunne omgivelser, sier administrerende direktør Sven Amund Fjeldvær i Lerøy Midt AS.
–For DNV GL er ASC-sertifiseringen et viktig skritt for å møte sjømatindustriens behov gjennom hele verdikjeden. Vi forventer en økning i etterspørselen etter økomerket sjømat i årene fremover, og ser at ASC-sertifiseringen ytterligere posisjonerer DNV GL som en bærekraftig partner innenfor dette markedet, understreker Karin Stensmyren Monsen, leder for DNV GLs sertifiseringsenhet i Norge.
For å bli sertifisert i henhold til ASC-standarden må oppdrettere innfri krav til planlegging, utvikling og drift av produksjonssystemer for lakseoppdrett. Standarden er basert på beste praksis, fokuset er på kontinuerlige forbedringer, og standarden oppdateres jevnlig for å reflektere utvikling innenfor forskning, ledelse og teknologi.
For å imøtekomme standardens krav må oppdretterne ha en høy grad av gjennomsiktighet og overvåkning av nøkkelindikatorer. Det er også en forutsetning at driftsdata er tilgjengelige for både ASC og allmennheten.
– Lerøy har fulgt utviklingen av ASC-standarden med stor interesse, og vi har også vært i dialog omkring utviklingen av den. Arbeidet med ASC-standarden har bidratt til at vi nå har tatt et skritt videre i retning av en mer bærekraftig utvikling innen sjømatproduksjon. Vi kommer til å fortsette å arbeide for at også flere Lerøy-anlegg blir sertifisert, sier administrerende direktør Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group.