FHL ser mønstre i Russland-eksport

595

FHLs Trond Davidsen kjenner igjen Russlands handelshindringer for norsk laks fra annen handel. Bare siden desember har russiske myndigheter stoppet importen av  svensk kalv, tysk biff og amerikansk svinekjøtt.

iLaks publiserte tidligere idag en åtte punkts epost fra en østeuropeisk laksetrader som i detalj presenterer sitt syn på hvordan den norsk-russiske handel med laks foregår. Det var ikke et vakkert syn. FHL-direktør Trond Davidsen er ikke ukjent med fremstillingen og fremgangsmåten.

– Punkt 1 og 2 i din e-post kjenner vi oss godt igjen i, sier Davidsen til iLaks.

– Vi har ikke kjennskap til den bruk av russisk importstatistikk som du refererer til, og kan verken bekrefte eller avkrefte dette. At selskaper utestenges fra det russiske markedet uten at det foreligger noen god dokumentasjon, er dog kjent. Hva som foranlediger utestenging – eller for den del gjenåpning av selskaper – er uklart, sier FHL-direktøren.

– Vi finner det ikke riktig å spekulere i hvilke vurderinger som gjøres av russisk veterinærtjeneste forut for beslutninger. Det vi kan konstatere er at akkurat samme prosesser også skjer overfor andre lands matprodusenter og for andre bransjer enn sjømat, sier han, og viser til at det har vært en bølge av russiske tiltak mot jordbruksprodukter fra EU siden desember 2012.

Blant annet har Russland forbudt import av storfe og kalv fra Sverige, fersk biffkjøtt og fjærfe fra Tyskland. Russland har ikke oppgitt noen spesiell årsak for det sistnevnte, men bare uttalt at ”det ikke er skikkelig kontroll med dette av veterinærtjenesten i Tyskland», ifølge nettstedet Lexology.

– Russland har i flere år hatt begrensninger på import av mat-/landbruksvarer fra en rekke land, og senest 11. februar ble det stopp i import av biff, svin og kalkun fra USA på grunn av angivelig funn av veksthormoner.

Davidsen deler imidlertid ikke den ikke-navngitte østeuropeiske laksetraders beskrivelse av Mattilsynets forhold til russiske motparter.

– Vi kjenner oss ikke igjen i at Mattilsynet (MT) aksepterer de russiske konklusjonene. Straks selskaper har blitt utestengt fra markedet, har MT gått gjennom de opplysninger som er formidlet fra Rosselkhoznadzor (de føderale russiske veterinærmyndigheter – red. anm.) om bakgrunn for stenging og deretter startet arbeide med å bekrefte at eventuelle avvik er lukket. Dokumentasjon på dette er så sendt til Rosselkhoznadzor, som tar den endelige beslutningen om import fra det angjeldende selskap skal gjenopptas.

– Dette er helt og fullt en russisk beslutning, uten mulighet å styre fra norsk side. Vi er ikke kjent med selskaper hvor MT ikke har lukket avvik påpekt av Rosselkhoznadzor, påpeker han.

iLaks publiserte tidligere idag også en artikkel om Firda Seafood, som er et av mange oppdrettselskaper som ikke tillates å selge sin laks og ørret i det russiske markedet. Ifølge Firda Seafoods administrerende direktør Carl-Erik Arnesen, har selskapet ikke fått oppgitt noen grunn for utestengelsen av russiske myndigheter.