Da danske røykeriene til Hjerting Laks og Royal Greenland har slitt med å få overført høye råvarepriser over til supermarkedene på sine røkelaksprodukter.
Røkt laks er en klassiker på mange danske frokostbord. Liksom egg, reker og marinert sild, hører røkelaks til på bordet ved høytidene. Laksen er likeledes en fast ingrediens på danske frokostrestauranters menyer, i fiskebutikkenes og supermarkedenes sortiment. Men det er i det siste blitt dyrt å spise laks, fordi de høye råvareprisene langt om lenge er begynt at slå i gjennom i forbrukerleddet, skriver den danske avisen Jydske Vestkysten.
De høye lakseprisene har hatt en sterk negativ innvirkning på inntjeningen for produsenter av røkt og gravet laks, som likevel ikke har kunnet avsette sine bearbeidede produkter til tilsvarende høye priser til kundene. Det gjelder Royal Greenland, som er en av Danmarks og Grønlands største produsenter av røkt laks.
I regnskapsåret 2012/13 var nedgangen i fortjenesten på konsernets lakseforretning på 30 millioner kroner i forhold til året før. Røkeriaktivitetene gav underskudd mot tidligere overskudd, da Royal Greenland ikke var i stand til å få stigende råvarepriser på laks kompensert i form av høyere salgspriser. På hovedkontoret i Nuuk er toppsjefen spent på fremtiden.
– I øyeblikket stiger våre salgspriser på laks i samme takt som råvareprisene. Sett i forhold til for noen måneder siden er det nå noenlunde balanse i markedet mellom råvarepriser og våre salgspriser. Men vi byr ikke på tapsgivende kontrakter hos leverandører, sier administrerende direktør Mikael Thinghuus fra Royal Greenland til Jydske Vestkysten.
Konsernet fikk for øvrig et overskudd etter skatt på 100 millioner kroner av en nettoomsetning på 5,3 milliarder kroner. Årsaken er at det lyktes Royal Greenland å bevare sin sterke posisjon innen for kjerneforretningene; kokte og pillede reker, skallreker og kveite.
Hos Hjerting Laks i Hjerting ved Esbjerg, som foredler omkring 1.000 tonn laks årlig, hovedsakelig norsk oppdrettslaks, melder direktør Christoph Kjærgaard om tilsvarende problemer:
– Inntjeningsmessig har 2013 været et dårlig år. Råvareprisene har i lang tid vært latent høye, men jeg tror, at de har toppet, sier han. I perioden juli-desember siste år hadde Hjerting Laks overskudd. Julekvartalet fra oktober til og med desember, som normalt pleier at være årets beste kvartal, var svakt.
– Vi tjente på noen produkter, mens vi tapte en hel masse penger på andre produkter, erkjenner Christoph Kjærgaard.